İnce İşçilik Yüksek Sıcaklık: Kapitone

İnce İşçilik Yüksek Sıcaklık: Kapitone


 

Kapitone, yüzyıllar boyunca çeşitli kültürlere alçakgönüllülükle yayılmış ve kalabalıkları kendisinin bir kumaş türü olduğuna inandırmış bir dikiş tekniğinin ismi. Basit bir anlatımla; iki kumaş arasına dolgu malzemesi koyarak kumaşların birbirine dikilmesiyle kapitone elde edilmiş oluyor. Kullanılan kumaşa ilave hacim katması ile bu teknik, estetik işçiliğe işlevsel bir duruş kazandırıyor.

Kapitone, ilk olarak dış giyimi çağrıştırsa da; zihnimizin derinlerde onu misafir evinde bir peçetelik, anne çeyizinde yatak örtüsü, yeni gelin evinde çamaşır makinesi kılıfı olarak hatırlamak mümkün.

 

 

Tarihte kapitoneye rastlamak için 40’lar ya da 20’lere değil; çok daha gerilere gitmek gerekiyor. Çin’de ortaya çıktığı düşünülen bu teknik, kısa sürede Avrupa’ya sıçrıyor. 30’ların ilk yarısında faydacı bir kayak giysisi formunu almasıyla giyilebilir bir ürün haline dönüşüyor ve Coco Chanel’in izlediği bir gösteriden etkilenerek 2.55’i tasarlaması ile, bir çanta kumaşı olarak yüksek modaya adım atmış oluyor. Pratik ve soğukkanlı bir gardırop yapıtaşı olarak kapitone, kendini farklı bir yüzle var etmeye başlıyor. 2.55’in hikayesini merak edenler için “O Çantalar ve Öyküleri” yazısının linki burada

Coco Chanel’in yadsınamaz tercihi ile ünlenen kapitonenin bir diğer vasisi ise emekli Amerikan askeri Steve Gulyas ve eşi Edna Gulyas. Çiftin 60’larda kurduğu Husky markası, gelecekte bolca kopyalanacak elmas şeklinde dikilmiş kapitone ceketlerin ilk yaratıcısı. Bir binicilik merkezine de sahip olan çift, Prenses Anne ve Kraliçe Elizabeth’in at üzerinde Husky marka ceketleri ile görünmesini sağladı. Bu adımdan sonra kapitoneler hem binicilikle hem de kraliyetle birlikte anılmaya başladı.

Modern zamanlara geldiğimizde ise kapitone ceket, varlığını sessiz ve derinden korumaya devam ediyor. Hem yüksek hem de yavaş moda markalarını etkileyen bu teknik sayısız uygulama alanı ile farklı stillerde kendine özgü dokusu ile dikkat çekiyor.

 

 

YALITIMI YÜKSEK 

Bu kış sosyal hayat pratiklerimizi sadece açık havada gerçekleştireceksek, bulduğunuz en sıcak tutan kabanları giymek isteyebilirsiniz. Çoğumuz bir kış öncesine göre çok daha fazla yürüyüşe çıktık, çıkmak zorunda kaldık, tanımadığımız parklara sandalyelerimizi atıverdik. O halde yorgan kabanların popüler olduğunu görmek kimseyi şaşırtmayacaktır. Bu kabanlar vücudu tamamen örtme eğiliminde olduğundan, özellikle de baştan ayağa olanları ile kaba giysilerin fonksiyonelliği soğuk havalarda iyi ki dedirtiyor.

 

 

KOMFORMİST BİR ALAN

Dış giyimde siyah kapitone ceketlerden daha garantici olan ve sahibine konfor sağlayan çok az şey vardır. Kontrast sağlayan renk eşleşmelerine müsait siyah, farklı dokudaki kumaşları kapitoneye adapte etmek için doğru seçimlerden bir tanesi.

 

 

RENKLİSİ DE VAR

Kapitoneye renkli bir giriş yapmak isterseniz, markalar bu konuda oldukça cömert. Toprak tonları ya da hakinin de bir renk olması değil, neonlar, patlayan turuncular ve saten yorgandan ilham alan yavruağzından bahsediyoruz. Uzun renkli bir kapitone ceket, aslında süpermarkette yorgan giymenin sosyal olarak kabul edilebilir tek yolu. Bir blok halinde canlı renge bürünmek, renkli giyinme konusunda çekimser olan herkesi yüreklendirecek bir kolaylığa sahip. Renk değişimi olmadan eşleşen ayakkabı ve alt giyim, dışındaki renkli kapitoneye eşsiz bir arka plan olacaktır.

 

 

 

 

BİR KERE MEVSİMLİK

Kısa kapitone ceketler, kıştan bahara uzanan mevsim geçişlerinde bazen tek başına bazen ara katman olarak kullanılabilmesiyle “mevsimlik” kelimesinin hakkını verir. Hava biraz soğuksa gömleğinizin üzerine giyebilirsiniz ya da hava gerçekten soğuksa sizi koruması için bir kaban ile eşleştirebilirsiniz. Kapitone ceketler sizi kıştan yaza kadar rahatça götürürken ona dolapta sağlam bir yer ayarlamakta fayda var; çünkü bir sonraki eylül geldiğinde bir kez daha favoriniz olacak.

 

 

BU ARTIK ÜST DÜZEY BİR İŞ

Kapitone bir teknik ve onun erişebileceği yerin bir sınırı yok. Metodu geliştiren kimi moda evleri, onu özdeşleştiği kare ve elmas formundan çıkarıp işin içine bolca renk ve karmaşa da ekleyerek giysiye adeta bir tuval gibi yaklaşıyor. Uygulaması uzmanlık ve özgün bir stil algısı gerektiren bu tarz giysileri “Advanced” olarak sınıflandırabiliriz.

 

 

KAMUFLAJA MÜSAİT

Haki ve kahverengi tonlarının yarattığı askeri çağrışımlar, kapitone ile katlanma riski taşısa da, aksesuar desteği ile görünümü yumuşatmak mümkün. Kaynağını doğadan alan renklerin birbiriyle olan hızlı adaptasyonu, renk geçişlerini görünmez kılar. Birkaç aksesuar ve sonbahar renkleri ile dingin bir stile sahip olunabilir.

 

 

BEKLENMEDİK ANLARDA KAPİTONE 

Yeniden yapılandırma, el sanatlarının tekrar kıymetli hale gelmesiyle birlikte gündeme geldi. Kapitone, küçük ölçekli yavaş moda markaları tarafından da yeniden keşfedildi. Eski saten yorganların dikiş tekniğinin uugulandığı çanta ve paltolar herkes için kapitone kullanmanın ilk tercihi olmayabilir. Ama tarzınız ne olursa olsun, bir trendi denemenin ve sıcak kalmanın eğlenceli yeni bir yolu mutlaka vardır.

Ceketlere, eteklere, pantolonlara ve hatta gömlekliklere dağılmış olan kapitone trendi, tüm kış uykusuna yatkın içgüdülerimizi sarsarken, zanaat seven modacıları heyecanlandırmaya devam edecek. 

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.