Tüyler, Her Yerde Tüy Var

Tüyler, Her Yerde Tüy Var


Kızılderililerde gücün sembolü, 14. Louis’in lüks emaresi ya da partilerin hareket efekti: tüyler… 2017 baharında Prada’nın deve kuşu tüyleri ile bir anda herkesin algısında seçicilik meydana getiren bu doğal saçaklar, Zara’nın paçaları tüylü pantolonları ile sokak stiline doğadan bir eklenti olarak girdiler. Birçok “Kendin Yap” projesine ilham olan bu akım, meraklıları için “handmade” bir trend olarak 2019 Bahar’ında da yer almaya hazır.

Prada SS 2017

İlk çağlardan beri kıyafetlerimizin tamamlayıcı bir unsuru olarak var olan tüyler, The New Yorker’ın da dikkatini çekmiş olacak ki “Tüylerin Ebedi Baştan Çıkarıcı Güzelliği” isimli bir yazı ile çok geride bıraktığımız ilkel dönemlere rağmen neden hala onlardan vazgeçemiyoruz konusu detaylıca irdelenmiş. (Meraklıları için: The New Yorker.) Köklü geçmişi itibariyle belki de derinlemesine bir kapsamı hak ediyor olsa da biz bu ilkel ama gözde trende 2019 Baharı sınırları içerisinde kısaca bir göz atalım.

N 21, Valentino, Marc Jacobs, Marc Jacobs

N21’in sahte bir Rokoko maksimalizmi olarak tanımlanan 2019 bahar koleksiyonu içerisinde deve kuşu tüyleri oldukça geniş bir yere sahipti. Koleksiyonun en abartılı detayı olan tüyler kumaş kenarlarında giysiyi saran bir çerçeve işlevi görüyordu.  Buna benzer başka bir tüy kullanım şekli ise Marc Jacobs’ın eleştiri mıknatısı şovundaydı.  Koleksiyon içinde yer alan meşhur pantomim karakteri Pierrot tarzı tasmalar da kuş tüyü versiyonları ile görünümün şatafatına aşırılık katıyorlardı.

Tom Ford, Loewe, Marc Jacobs

Tüyler her zaman mevcut bir kıyafete eklenen minik birer aksesuar yerine başlı başına bir giysi olarak da karşımıza çıkabiliyor. Tıpkı Loewe’nin rengarenk tüylü bluzu ya da Tom Ford’un hırkası gibi. Genel manada kürk giymenin anımsattığı o hayvana ait izleri hissettirmeyen tüyler, bir deri gibi tamamen vücudu örten halleriyle de bu çağrışımdan uzaklar. Neticede kimse ilk bakışta bir kuş gördüğünü iddia edemez. Yine de Marc Jacobs’ın Furby benzeri görünümünü bu misalde istisna tutabiliriz.

Valentino, Burberry, Rochas

Riccardo Tisci’nin üç bölüme ayırdığı Burberry şovunun ‘Rafine’ kısmında yer alan bu incili ve tüylü trençkot ise trendin birçok parçayı esir alacağının mühürlü bir ispatı adeta. Sık aralıklarla giysinin bütününde gözüken tek şey olmaktansa kaliteli bir kumaş üzerinde 3D efekti veren tüylerin bir öncekine göre daha ilgi çekici olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tüyler yapay bir deri silueti çizerken Valentino logosu üzerine serpiştirilmiş olanlar meydan okumayı seviyor gibi görünüyor.

Gucci, MSGM, Valentino, Loewe, Rochas

80’lerin Paris stilinden ilham alan Alessandro Michele renkli ve saçaklı elbiseler konusunda tüylerden yardım alarak otriş trendinin son vagonuna atlamayı ustalıkla başarıyor. 2017’deki kıvılcımın başlangıç noktası olan giysi ucu tüyleri bu sezonun da sık rastlanan seçimleri arasında. Basit bir giysiyi bambaşka bir noktaya çeken tüyler, MSGM’nin spor kombinasyonunda sağladığı tezatlık ile yapabileceklerinin ufak bir ön izlenimini veriyor gibi.

Valentino, N 21, Valentino, Loewe, MSGM

Ve baştan ayağa tüylerle kaplanmaktan hoşlanmayacaklar için en doğru alternatif olan tüylü aksesuarlar. MSGM’nin el boyaması renkli tüylü balerin ayakkabıları ya da Valentino’nun geçmişteki sanatçı kolonilerden ilham alan ilkel sandaletleri… Fark etmez. Birkaç tutam tüyün yaptığı iş hep aynı, bahara uçuşan bir tazelik kazandırmak. Bazen kucaklanan bir çanta üzerinde bazense adına yaraşır bir hafiflik kattığı bahar sandaletleriyle.

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.