Natürel tonları bir arada kullanmak kişiyi çok zorlamayabilir. Ancak iş, paletin canlı renklerden oluşan bölümüne geldiğinde bu renkleri karıştırarak birbirine yakıştırmak iyi bir göz gerektirecektir. “Color Blocking”, Türkçesi ile “Renk Blokları” tekniği ile giyinmek adeta bu konuda hünerlerin sergilendiği bir “er meydanı” yahut “hatun meydanı” ya da biz ona savaş meydanı diyelim eşitlik kazansın. Geçtiğimiz sezona renk katan bu trend, mağaza vitrinlerine bakılacak olursa kendini çoktan 2019 Bahar’ına da taşımış görünüyor.Havalar yavaş yavaş ısınıyorken ve kışın koyu renkler giymekten sıkılmışken pigmentten zengin olan bu renkler, bize hem trend olduklarını söylüyorlar hem de iyi bir görünüm vaat ediyorlar. Peki, bu renkleri renk bloklama yöntemi ile uyumlu bir şekilde nasıl bir araya getireceğiz? Öncelikle konu bir parça teorik bilgi gerektiriyor. Anaokulu yıllarını hatırlatacak olan bu bilgiler, renk çarkına dair birkaç küçük püf nokta ile herkese hızlandırılmış bir renk bloklama mezuniyeti kazandırabilirler.
Bu yöntemi uygularken ilk seçenek kontrast renkleri bir arada kullanmak; yani çark içerisindeki bir rengi karşısındaki renkle eşleştirmek. Renklerin koyuluğu ve açıklığı ile rahatça oynayabiliriz. Kırmızıyı koyu bir yeşille kullanabileceğimiz gibi açık bir yeşille de kullanabilir, lacivert ile portakal rengini kavuşturabilecekken tercihimizi bebe mavisi ve pastel bir turuncudan yana da yapabiliriz. Bu eşleşmelerde dörtten fazla renk kullanmak ufak çaplı renk zehirlenmesine yol açabileceği için bu sayıyı aşmamak kombinasyonu güvenli bölgede tutacaktır. Sonuç itibariyle renkler görünüme canlılık kazandırsa da fazla karıştırıldığında birbirleri aleyhine çalışmaya başlayacaklardır.
Renkleri, zıt bölgede olanlar ile değil de çarkta yanında bulunanlar ile eşleştirmek yumuşak bir geçiş sağlayacaktır. Analog olarak isimlendirilen bu yöntem için renk çarkında bir adım atıp kıt’a durmak; ilk renkten sonra gelen ‘peki ya şimdi?’ sorusuna verilen hızlı bir cevap niteliğinde. Bu tarz görünümlerde hareketliliği arttırmak için seçilen bir rengin başka tonu ya da aynı tonun başka dokudaki farklı görüntüsü, genel duruşun zenginliğine katkıda bulunacaktır.
Gelelim 3 rakamının alametifarikasına. Kendine atfedilen kutsal beklentilerden, hafızalarda kalan üçlü tekerlemelerine kadar gizemli bir rakam kendisi. Tabii ki sihrini bu alanda da esirgemiyor. Çarkta çizilen bir eşkenar ya da ikizkenar üçgenin köşelerine denk gelen renkler, bloklanmak için ideal renkler olarak belirleniyor. Burada üçlü görünüm, büyük parçalarla yakalanabilirken çanta, ayakkabı, saat gibi küçük aksesuarlarla da renk dokunuşları yapılabiliyor.
Renk çarkı yöntemi her ne kadar günün kurtarıcısı olsa da şayet bunları hesaplamak için zamanınız yoksa ya da renklerin iddiasını normal kulvara çekmek istiyorsanız doğal tonlar iş görecektir. Canlı renkleri bej, gri, camel gibi sakin renklerle eşleştirmek bu stilin en çabasız ve hızlı sonuç veren yöntemidir.
Denenmedik yol kalmamış gibi gözükse de konu renkler olduğunda, henüz keşfedilmemiş belki de onlarca varyasyon karşımıza çıkıyor. Beklenmedik renk kombinasyonları, cesur ve eğlenceli bir görünümün apansız kahramanı olabiliyor. Üstelik 2019 koleksiyonlarına bakılırsa tasarımcılar bahar için fosforik bir evren hayal ediyorlar. Yüksek voltajlı eşleşmeler, bloklama trendinde de kendini gösterecek gibi duruyor.