Mezuniyet Töreni

Mezuniyet Töreni #Rehber


Bugünlerde kep ve cübbeli mezuniyet seremonileri anaokullarının yıl sonu gösterilerine kadar geriledi. Yakasında emzik iğnesi ile sahnede ürkek gözlerle etrafa bakan minikler, sevimli birer fotoğraf karesi ortaya çıkarsa da konu lise ve üniversite mezuniyetleri olduğunda durum biraz farklı.

Mezuniyet törenleri, yıllardır verilen emeğin ve harcanan zamanın nihayete ermesinin nişanesidir aslında. Fakat içinde hem uzun bir bekleyiş hem de bir parça hüzün içeren bu özel günün yaklaşması ile ufukta final projelerine ek olarak “Tören esnasında ne giymeliyiz?” soruları da beliriyor. Yıllıklarda bırakılacak silinemeyen kayıtlar ya da aile albümünden çıkarmak istemeyeceğimiz fotoğraflar için o gün giyilen kıyafetler belirleyici rol oynuyor.

Törende çok şık olmalıyım korkusuyla ilk etapta akla abiye-kep-cübbe kombinasyonları gelebilir. Fakat bu birliktelik içerisinde gece kıyafetlerine yer yok. Çünkü birçok mezuniyet töreni sabah saatlerinden başlayarak öğleden sonrayı kapsayan bir zaman diliminde gerçekleşiyor. Bu nedenle güneş karşısında vampir eğretiliğiyle duran abiyeleri, balo için saklamak daha doğru bir seçim olacaktır.

Seçeneklerden bir tanesi elendiğine göre geriye günlük elbiseler kalıyor. Desenli elbiseler, cübbeler içerisinde görünümün akademik duruşunu zayıflatacaktır. Özellikle floral ve leopar desenlerin genel havaya uymadığını, şifon versiyonlarının havuz başı partisi çizgisi çizeceğini ilk denemede fark edeceksiniz. Elbiseler desenli olmasa bile sade görüntü çiçekli bir şal ya da eşarp ile kırılmaya çalışıldığında, örtü o gün yüzünüzden rol çalabilir.  

 

 

Bu özel günde elbise tercih etmek istenirse; cübbe renkleri ile uyumsuz durmayan, bilek boyunda, net kesimli yalın bir elbise aslında tüm karın ağrılarının dermanı. Tek başına çok sade gelebilecek beyaz, krem, siyah, lacivert gibi düz renklerde bir elbise cübbe içerisinde efsaneleşebilir. Bu törenlerdeki amacın bir davet şıklığı oluşturmaktan ziyade, cübbe içerisinde iyi görünmek olduğunu unutmamak gerek.

Etek-bluz kombinasyonlarında da elbiseler ile benzer hassasiyetler geçerli. Kabarık etekler hem ortamın ciddiyetine uymayacağı hem de cübbenin duruşunu bozacağı için listede yer almıyorlar. Dar kesimli etekler, bol cübbenin içinde hoş dursa da merdivenleri çıkmaya veya normal uzunlukta adımlar atmaya olanak tanımaları gerekiyor.

Süslü yakalara sahip romantik gömleklerin bu tarz törenler için çok da uygun olmadığını kısaca hatırlayalım. Genel prensip: ağırbaşlı ve modern bir stil oluşturmak. Fakat tabii ki tüm okulun sizi onlarca metre öteden tanıdığı belirgin bir tarzınız varsa onu bu özel gününüze de taşıyabilirsiniz. İmzanız büyük romantik yakalarsa, neden olmasın, son bir kez herkesin bunu görmesini isteyebilirsiniz.

 

 

Pantolon ve gömlek tercihlerinde ise deyim yerindeyse “jilet” gibi bir görüntü günü kurtarır. Net kesimli, ütü çizgili bir pantolon ve üzerine giyilen keskin yakalı bir gömlek ya da dökümlü bir bluz, sivri burunlu ayakkabılar ile kusursuzca tamamlanacaktır.

İster etek ister pantolon giyilsin cübbenin içerisinde renklerin kesintisiz devam etmesi boyu uzun gösterip görüntünün bölünmesini engeller. Böyle bir arzunuz varsa pantolon ya da eteklerinizi gömlekler ile aynı renk tercih edebilirsiniz.

Üzerine bir şey takmak gerektiğinde başörtüsü her zaman belki de ilk kez takılacakmış gibi bir heyecan veriyor. Oysa bu gibi durumlarda birkaç püf nokta ile “kondurulmuş gibi duran” aksesuarların kolaylıkla önüne geçilebilir. Fransız berelerin başörtüsü ile nasıl kullanılabileceğinden bahsettiğimiz yazıda yer alan minik tüyolar burada işinize yarayacaktır: alçak ya da yok topuz ve pot bırakmadan bağlama.

 

 

Şal ya da eşarpların rengi kep ile birebir aynı renk seçilebileceği gibi açık renklerde de tercih edilebilir. Şalın, cübbenin şeritleri ile takımlanmasının o gün birden fazla kişi ile pişti olunmasına sebep olacağını ve zorlama bir görüntü vereceğini unutmamakta fayda var. Mor renk şeritleri olan bir cübbe ile mor şal kullanacak tek insan siz olmayacaksınız. Emin olun.

Şal ve kep kullanımı ile alakalı şunu belirtmek gerek ki çoğu kez kaymaması için kepler şala iğnelenerek kullanılıyor. Eğer kepinizi fırlatmak istiyorsanız o havayı önceden sezip iğneleri çaktırmadan çıkarmaya başlamanız gerekebilir.

Uzun süre ayakta kalmak, belki de açık bir amfi içerisinde basamak atlamak gibi zorlayıcı parkurlar, o gün seçilmesi gereken ayakkabının topuğunu törpüleyen detaylardır. Fotoğraflarda kaybolmaktan korkarak yürümekte zorlanılan bir topuk boyunu tercih etmemekte fayda var. Emin olun diplomanızı almak için sahneye yürürken bu cümleye hak vereceksiniz. İlk kez giymeyeceğiniz ve ayağınızın aşina olduğu klasik bir stiletto, bu tarz törenler için oldukça uygundur. Topuklu giymek istemeyenlerin imdasına ise modern formlu, düz tabanlı makosenler, sivri burunlu babetler ya da slingback’ler yetişecektir.

O gün için çanta taşımamak ve bir de ona karar vermekle uğraşmamak serinin sürpriz armağanı. Törene katılacak yakınınıza emanet edebileceğimiz küçük bir kese çanta; telefon, para ve rujunuz için yeterli olacaktır. Aynı zamanda gizli bir cep detayı bulunan giysiler bu nedenle işlevsel bir seçenek olabilir.

 

 

İçinde bolca gurur ve yeni başlangıçlar içeren bu özel gün, ne giyerseniz giyin sizin için unutulmaz bir gün olacak. Yalnızca bir tamamlama değil, içsel bir tamamlanma olan o anlarda, detaylarda boğulmaktansa yalınlığın keyfini sürmek en kolay olanı. Ve bazen kolay olanlar, zor olanı bulmaktan daha fazla bir rehbere ihtiyaç duyar. Oysa o rehber ona sadece tek bir şey fısıldar: Kendine Güven.

2 yorum

  • profil
  • profil

Yorum Yaz