Kaynak: Guardian
Prada elegan blazer ve bluz üretmeye aşina üretim hatlarını, koronavirüs krizinden kaynaklanan medikal ihtiyacı karşılamak üzere değiştirmiş son büyük moda markası. 24 Mart tarihi, Prada’nın 6 Nisan’a kadar 110.000 maske üreteceği sözüne tarihlik ederken Gucci 1 milyondan fazla üreteceğini söylüyordu. Her ikisi de Gucci gibi Kering’e ait olan Yves Saint Laurent ve Balenciaga markaları üzerinden üretilmeye başlayacak.
Yüksek modayı ulaşılabilire taşıyan hızlı moda ise bu küresel farkındalık konusunda devleri takipten vazgeçmeyerek benzer şekilde odağını değiştiriyor. Geçen hafta içerisinde İspanya merkezli Zara, halihazırda 10.000 maske bağışladığını ve bu hafta sonuna kadar 300.000 adet daha gönderileceğini söyleyerek cerrahi maskeler üretme sözü verdi. H&M Group ise hafta sonu boyunca, tedarik zincirini hastaneler ve sağlık çalışanları için koruyucu ekipman üretmek üzere yeniden düzenleyeceğini söyledi.
Dior, Fendi, Louis Vuitton ve Givenchy'nin içerisinde yer aldığı lüks konglomera (holding grubu) LVMH, geçtiğimiz hafta sonu Çinli bir üreticiden sipariş kabul ederek önümüzdeki haftalarda Fransız yetkililere 40 milyondan fazla yüz maskesi sağlayacağını açıkladı. Kering ayrıca Fransız sağlık hizmetlerine bağışlamak için Çin'den 3 milyon cerrahi maske satın alacağını, Mango ise İspanyol hastanelerine 2 milyon yüz maskesi dağıtacağını duyurdu.
ABD'de bazı küçük markalar da yardım için ortaya çıkıyor: Christian Siriano ve sürdürülebilir marka Collina Strada, New York'ta doktorlar için maskeler yapıyor. Dış mekan perakendecisi LL Bean, Maine'de maske üreterek yardım çağrılarına yanıt verirken, Başkan Trump Hanes gibi şirketlerin de üretime başlamak için listeye girdiğini söyledi. Ancak, New York Times moda eleştirmeni Vanessa Friedman'ın Fransa ve İtalya'dan farklı olarak dün Twitter'da sorguladığı gibi: “Gerçekten büyük marka isimleri nerede?”
LVMH’nin maske yapma hamlesinin ardından, Givenchy ve Guerlain etiketleri altında parfüm üreten üç fabrikasını, el dezenfektanı üretmek üzere dönüştüreceğini açıkladı.
Bu arada, İtalya'da modanın büyük isimleri önemli meblağlar bağışlıyor. Bölgesel yetkililere göre Moncler, Milano'da 225 yataklı bir hastanenin inşasına yönelik yaklaşık 10 milyon avro (9,2 milyon) bağışlayacağını açıkladı. Ayrıca Milano'da, şehrin en büyük üç hastanesine Prada eş CEO'ları Patrizio Bertelli ve Miuccia Prada'nın yanı sıra başkan Carlo Mazzi tarafından iki yeni yoğun bakım ünitesi bağışlandı. Bununla birlikte, bölgede zaten çok daha fazlasına ihtiyaç duyulabilir. Krizin başlarında, Şubat ayı ortasında Dolce & Gabbana, Milano'daki Humanitas Üniversitesi'nde koronavirüs ve bağışıklık konusunda bir çalışmayı finanse ettiğini açıkladı.
Donatella Versace geçen hafta Milan’ın San Raffaele hastanesinin yoğun bakım ünitesine 200.000 dolardan fazla bağış sözü verdi; Valentino ve Balmain'in ana şirketi Mayhoola, dün koronavirüs mücadelesine 2 milyon dolar taahhüt etti. Giorgio Armani, İtalya'nın en yoğun hastanelerinden dördüne 1,4 milyon dolar bağışladı ve Gucci genel müdürü Marco Bizzarri, ülkenin en sert isabet alanlarından biri olan kuzey İtalya bölgesindeki Emilia-Romagna'daki hastanelere 100.000 dolar verdi.
Kendi arasında bir bağış rekabetine dönüşen yüksek modanın fedakarlıkları, tüm dünyanın ölümcül virüs ile olan mücadelesine şimdilik önemli bir katkı sağlıyor. Umuyoruz ki medikal malzemelerin birincil ihtiyaç olma durumu en kısa zamanda ortadan kalkar ve bu tek amaç için aynı yönde hareket etme güdüsü büyük markalardan tüketicilere herkesi iyilikte buluşturur.