H&M son yaşanan ekonomik kriz dalgasını başarıyla atlatmış üstelik her gün büyümeye devam eden markalardan birisi. Türkiye’de yürüttükleri geniş satış alanı politikasıyla aslında kısa sürede ülkede tutunmayı başaran dev giyim markası 2020’den itibaren ürün satışı konusunda keskin bir karar aldı. Beş yıl içinde dünya çapındaki dört bin 553 mağazasında köklü değişikliğe gidecek olan sevgili H&M kurulduğu 1993 yılından beri ilk defa cirosunda azalma yaşadı ve bunun faturası önce markanın satış strateji ekibine kesildi.
İsveç’in (evet İkea’dan sonra) en başarılı markalarından birisi olan H&M 2020 yılından itibaren mağazalarında kendi üretimi dışındaki markaları da satmaya başlayacak. Şirketin 72 yıllık satış politikası bugüne kadar markanın kendi ürettirdiği ürünlerin mağazalarda satışı yönündeydi. İngiltere’nin ünlü Asos’u ve Almanya’nın satış rekorları kıran Zalando’suyla rekabet etmekte zorlanan H&M farklı markaları mağazasında sunmaya karar verdi. Bugüne kadar ürünlerini Divided ve H&M olmak üzere iki temel etiketle piyasaya sunan markanın &Other Stories ve Arket gibi alt markaları da bulunuyor. H&M tabelası dışında mağazası olan markalarında farklı etiketli ürünlerin satışı 2019 sonbahar-kış sezonu ile başlayacak. Ancak H&M tabelası altında başka etiketli ürünler görmek için 2020 kışını beklememiz gerekiyor.
Zara’nın arasında olduğu birçok markanın şemsiye şirketi Inditex de üç yıldır satışların düşmesi sorunuyla yüzleşiyor. Zara özelinde markanın önümüzdeki yıldan itibaren satış stratejisi değiştirmeye karar verdiği konuşuluyor ancak yapılmış resmi bir açıklama yok. Zara mağazalarında bütün markaların toplanacağı ve Pull&Bear, Mango, Bershka gibi markaların mağazalarının kapanması ihtimali kulislerde konuşulsa da henüz resmi bir açıklama yok. Ancak bütün markalara tek bir dükkanda ulaşmak rahatlığı belli ki internetin olanaklar dünyasına alışmış tüketici için daha cazip geliyor.
İsveç’in en çok okunan online haber ağı breakit.se’de yayınlanan basın açıklamasına göre; “H&M kendi üretimi harici markaların ürünlerini satma kararı almanın heyecanı ve enerjisiyle yeni müşterilerini bu büyük fırsata dahil olmaya davet ediyor. Yapmak istediğimize ilişkin bir vizyon ve planlama belirledik, şimdilik planımız test aşamasında.”
Yurt dışında birçok moda markası mağazalar zincirinde farklı markalı ürünleri satma kararı aldı. Özellikle ekonomisi Brexit ve Boris Johnson başkanlığı nedeniyle sarsılan İngilitere’de… Yurt içinde H&M’in bu kararının nasıl sonuçlarının olacağı, mağazalarda satılacak markaların seçilme kriterleri ve yerel olup olmayacağı şimdilik merak konusu. Yani mesela İstiklal’de yer alan H&M’de Aker etiketi görebilecek miyiz?