Giyilebilir Teknoloji: Akıllı Saatler

Giyilebilir Teknoloji: Akıllı Saatler


 

Büyük bir kesimin “Robotlar bizi ele geçirecek, teknoloji de bir yere kadar, oldies but goldies” çıkışlarına maruz kalan videodaki hayat, işin aslı şu anki yaşantımızdan çok da uzakta değil. Amazon’un Alexa’sı, Apple’ın Siri’si ile parmağımızı ıslatıp havada tutmadan ya da teleteksi açmadan sadece bir soru ile hava durumunu ve benzer birçok bilgiyi öğrenmek bunun yanı sıra elektronik aletleri de yönetmek mümkün. Kar topu hızıyla büyüyen bu teknolojik gelişmelerden en havalı ve giyilebilir olanı ise kuşkusuz akıllı saatler. Dedektif çizgi romanlarında gelecekten bir emare gibi beliren o saatler bugünlerde her yerde.

Sony ve Samsung’un 2013 yılında çıkardığı makul fiyatlı 2 ayrı model ile artık akıllı saatler herkes için sıradan birer aksesuar haline geldi. Çalışmaları 1900’lerde başlamış olsa da gerek fiyatları gerekse ilkellikleri ile fil dişi kulesinden halkın arasına inememiş bir aksesuardı saatler o yıllarda. Aynı zamanda 1972’de piyasaya sürülen Pulsar marka akıllı saat o yılın James Bond filminde kullanılması ile büyük merak uyandırmıştı. Lakin yalnızca 250 adet üretilmesi ve fiyatının 700 dolar olması sebebiyle bu merakı biraz da kursakta bıraktı. Zira bu saat yerine o yıllarda 2 adet Rolex marka saat alınabiliyordu ve ona yalnızca Elvis Presley gibi dönemin ünlü isimleri sahipti.

Son günlerde Linkedin’de nesnelerin internetine dair viral olan bir reklam filmi var. Bir adam bir sabah uyanıyor ve akıllı evinin içerisinde hiçbir düğmeye basmadan tüm işlerini eşyalara seslenerek halledip evinden çıkıyor. Evine gelmeden önce ise diş randevusuna giden adam, ağzı uyuşuk bir şekilde geri dönüyor. Kapıyı anahtarıyla değil de sesli komutla açmak istediğinde ise güvenlik, onun sesini tanımıyor ve adam dışarıda kalıyor. -Mutsuz son-

Her ne kadar artık erişilebilir bir ürün haline gelmiş olsalar da maalesef ki akıllı saatlerin reklamlarından tutun da dizaynlarına kadar her şeyi yalnızca erkeklere göre yapılmakta-idi. Son yıllarda Samsung ve Apple’ın kadınlar için alternatifler üretmesi ve Android işletim sisteminin saatlere uyarlanması ile Michael Kors gibi dünya markalarının kadınlar için de saat üretebilmesi bu yaraya derman oldu. Siz de alternatifleri değerlendirmek isterseniz bu saatlere kısaca bir göz atalım.

1- MICROSOFT SPOT (2004)

Windows Messenger iletilerinin saatinize düştüğünü hayal edin. Herkesin hayatına bir dönem damga vurmuş Messenger yıllarında saatinizden havalı durumlar yazabildiğinizi mesela... Unisex bir model ile üretilen ilk akıllı saat olma özelliğine sahip olan Microsoft Spot aynı zamanda muadillerinin aksine yuvarlak bir kasaya sahipti. Dönemine göre sunduğu birçok teknolojik özelliğe rağmen FM radyo sinyali kullanılarak oluşturulmuş özel bir ağ ile çalışan saat, kırsal alanlarda çalışmıyordu. Bunun yanı sıra Microsoft’un saatin tüm özelliklerinden faydalanmak için yıllık 60 dolar ücret istemesi ile saat beklenen ilgiyi görmedi ve 2008’de piyasadan kaldırıldı.

2- LG GD910 WATCH PHONE (2009)

Arama özelliği, kamerası ve değişebilen kordon yapısı ile LG’nin 2009 yılında piyasaya sürdüğü GD 910, akıllı saatlerin bir moda unsuru haline gelmesindeki ilk öncülerdendi. Kare ekran kasası ile estetikten ziyade işlevi ön planda tutan LG, zaman içerisinde yuvarlak çelik kasaya sahip ve deri kayışlı modeller de üretmeye başladı. Böylece hem değişen saat temaları hem de dış görüntüsü ile klasikten spora her tarza uyum sağlayabilecek modelleri ile marka, piyasada “Ben de varım” demeye devam edebildi.

3- SAMSUNG GALAXY GEAR (2013)

Akıllı saat konusunda başladığı yer ile geldiği nokta arasında önemli bir fark bulunan markalardan bir tanesi Samsung. Başlarda unisex bir kasaya değişebilen kordonlarla cinsiyet kazandırmayı hedeflerken, sonrasında görünüşü ile neredeyse analog bir saatten farksız tasarımları ile sektörde önemli bir fark yarattı. Saatin Android yerine kendi işletim sistemini kullanması sebebiyle indirilebilecek uygulamaların sınırlı sayıda olması saatin dikkat çeken en olumsuz tarafı. Fakat Samsung Pay özelliği ile temassız ödeme noktalarında kolunuzu uzatarak ödeme yapma lüksüne sahip olması ise bu durumu telafi edebilecek nitelikte.

 

4- ASUS ZENWATCH (2014)

Android Wear destekli Asus’un akıllı saati, kendisini bilgisayar dünyasından tanıdığımız marka için şaşırtıcı bir hamle olarak gelmişti. Özellikle kadınlara yönelik zarif tasarımlarda çalışan marka, zaman içerisinde formunu kareden yuvarlağa döndürmeyi tercih edenlerden. Klasik bir akıllı saatin yapabileceği her şeye sahip olan saat haliyle uyku takibinden müzik dinlemeye, maillere cevap vermekten navigasyon takibi yapmaya kadar birçok özelliği zarif tasarımı ile birlikte kullanıcılara sunuyor.

5- MOTO 360 2 (2015)

Android’in giyilebilir teknolojilerde işletim sistemi olarak kullanılabilmesi ile birçok marka kendi akıllı saatini üretmeye başladı. Bunlardan Motorola, kadınlara yönelik saat çalışan ilk markalardan. Çelik ya da deri kayış alternatifi ve her türlü Android uygulamasını indirmeye elverişli oluşu ile oldukça şık alternatifler arasında yerini aldı. Sonraki yıllarda diğer markaların geliştirdiği Android saatlerde yer almayan ekran kenarındaki siyah çizgiye Moto2’de hala rastlıyor olmak ise saat ile ilgili en önemli olumsuzluk olarak gözüküyor.

6- APPLE WATCH (2015)

IOS kullanıcılarının yıllar süren bekleyişini 2015 yılının 3. çeyreğinde sonlandıran Apple, ilk akıllı saatini o yıl duyurdu. Özellikle sağlık uygulamaları konusunda ileri bir teknolojiye sahip olan saat son modelindeki EKG özelliği ile kalp ritminin ölçülmesine dahi olanak veriyor. Bunun dışında su sporları esnasında da kullanılabilir oluşu estetikten ziyade fonksiyon vurgusunun altını çiziyor. Zira Apple şimdiye kadar lanse ettiği hiçbir modelde kare çerçeve tasarımını değiştirmedi. Üstelik Apple Watch Series 4’teki çerçeve ise diğerlerine göre %30 daha fazla büyütüldü.

 

7- MICHAEL KORS ACCESS BRADSHAW (2017)

Michael Kors 2017 yılında Access adını verdiği seri ile hem erkek hem de kadınlar için 2 ayrı akıllı saatini piyasaya sürdü. Tasarımı ile klasik analog MK saatlerinden neredeyse farksız olan bu saat diğer akıllı saatlere göre ise birçok renk ve materyal alternatifine sahip olması ile öne çıkıyor. Android işletim sistemine sahip olan Bradshaw, kadınlar için üretilmiş en şık tasarıma sahip olduğu konusunda herkesi hemfikir bırakmış durumda.

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.