Zahra Billoo

Zahra Billoo #Tanışın


 

Zahra Billoo son zamanlarda ismini sıklıkla duymaya başladığımız kadın aktivistlerden birisi… San Francisco’da yaşayan genç bir avukat, CAIR olarak bilinen Amerika İslam İlişkileri Konseyi’nin bölge yöneticisi ve San Francisco'da yaşayan 250.000 kadar Müslümanla dirsek temasında çalışıyor. Amerika’da yaşayan Müslümanların örgütlenmesi sistemin işleyişi bakımından büyük önem taşıyor. Bu sayede bir cemaat olarak lobi yapmaları, seslerini duyurmaları, toplum içinde bir yer edinmeleri mümkün oluyor. Sizi bu hafta bu meselenin bilincinde, üstelik Müslümanlığı ilgilendiren daha birçok konunun çözümüne dair ayakları yere basan fikirleri olan Zahra Billoo ile tanıştırmak istedik. 

 

Zahra camilerde, üniversitelerde, atölyelerde CAIR’ın tabanını genişletme çalışmalarında aktif olarak yer alıyor. Çünkü Amerikan Müslüman camiasının hem Müslüman gençlerle hem de sivil haklar alanında çalışan vakıf ve derneklerle iletişim kuracak, ilişki yürütecek insan kaynağına ihtiyacı var. Genç avukatın tek uğraşı bu değil; sesini tüm dünyaya duyurmasını sağlayan İslamofobi’ye maruz kalmış Müslümanlara verdiği hukuki destek de var. O kadar yoğun çalışıyor ki bu konuda, NBC, CNN gibi ulusal Amerikan kanallarına röportaj veriyor yer yer. 

 

 

Zahra verdiği yazılı veya görüntülü röportajlarda üniversite yıllarından bahsediyor sıklıkla. Sahip olmanın çok zor olduğu hukuk diplomasını üstelik dereceyle alması kişisel tarihinde önemli bir yer tutuyor. Öncelikle ekonomik zorluklar, sonra öğrenci ve hocaların önyargılarıyla boğuşması gerekmiş. Çünkü Zahra, bir hukuk öğrencisi olarak üniversitelerin paralı olmasını protesto eden bir dernek için çalışan gençlerden birisi, üstelik Müslüman ve üstelik başörtülü. Ailesinin yetersiz maddi durumu sebebiyle ancak okulu kazandığı burslar sayesinde okuyabilen, ancak burs alma şansı bulamayacak durumda olanlar için de çalışmaya devam eden genç kadın bu çabalarının bugün çalıştığı CAIR için büyük bir tecrübe olduğunu söylüyor. 

 

Zahra çevremizde gördüğümüz, enerjisine şaşırdığımız “süperkadın”lardan birisi. Boş zamanlarında Cake4Kids adlı organizasyon için öksüz ve yetim çocuklara kek pişiriyor, yapılan keklerin dağıtımını üstleniyor ve ayda bir defa da San Francisco Project Feed adlı bir organizasyon için evsizlere yemek dağıtıyor. Bir röportajında, "Dünyada bu kadar adaletsizlik varken ve Allah bizi sağlıklı yaratmışken elimizden geleni yapmamak bana bir tür hataymış gibi geliyor. Elbette bir yardım kuruluşuna üye olmayan kimseyi yargılamıyorum, sadece dünyada bunca zor yaşam varken kendimize acımak yerine harekete geçip herhangi bir şey yapmanın ahlaki bir sorumluluk olduğunu söylüyorum” diyor. 

 

 

Zahra Billoo hala dinin insan hayatında çok önemli olduğunu söylüyor. Dinin, özellikle İslam’ın topluma getirmeyi vaadettiği adalet, merhamet ve eşitliğin önemli olduğunu, bunu ısrarla anlatmak gerektiğini söylüyor. Zahra’ya göre din hala çok önemli çünkü insanlar dünyayı anlamlandırmak istiyor ama sadece bir fikir olarak değil. Yaşarken, yaşadıkları haliyle yol gösterecek bir din arayışındalar. Bu da İslam’ı anlatmayı ve yaşamayı bizler için daha önemli hale getiriyor. Örtülü bir Müslüman olmak, özellikle herkesle temas halinde olmak Zahra için önemli. 

 

Geçtiğimiz Eylül ayında Zahra Women’s March komitesine seçildi ve aynı hızla çıkarıldı. Women’s March kadın haklarını konusunda en yoğun çalışan organizasyonlardan birisi, her yıl büyük yürüyüşler düzenliyorlar. Son zamanlarda Trump’la onların da derdi var, özellikle kadınlara yönelik aşağılayıcı konuşma ve tutumları sebebiyle ciddi bir anti-propoganda yürütüyorlar. Muslim-Ban olarak bilinen, ülkedeki Müslümanların sınır dışı edilmesine sebep olan yasaya karşı ciddi bir propoganda yürütüyor Zahra. Çünkü ülkeye Müslümanların pasaportla giriş yapması dahi zorlaşmış durumda, evlilik ve aile birliği dahi artık Amerika’ya göç etmek için yeterli sebep değil. Fakat Women’s March organizasyonu ile Zahra Billoo’nun işbirliği ne yazık ki kısa sürdü. Sebep, Zahra’nın İsrail hükümetini Filistin konusunda eleştirmesi. Konu üzerine bir insanın herhangi bir hükümeti eleştirme özgürlüğü olduğu konuşulsa da "anti-siyonist" öyle katı bir damga ki İsrail ile ilgili tek bir cümle, hele ki bir Müslümandan gelirse insanların hayatlarını dahi mahvetmeye yetebiliyor. Ama Zahra gibi güçlü kadınların değil. O, canlı enerjisiyle çalışmaya ve aslında bir çalışma haline getirdiği ömrünü bereketiyle yaşamaya devam ediyor. Bakmak isterseniz Instagram hesabı @zbilloo ve aktif kullandığı Twitter hesabı: @ZahraBilloo . 

2 yorum

  • profil
  • profil

Yorum Yaz