Evlenirken Okunacak 13 Kitap

Evlenirken Okunacak 13 Kitap


Hayatımız bir evreden diğerine hazırlanmakla geçiyor bazen. Lisede üniversiteye, üniversitede iş yaşamına, yeni evliyken hamileliğe… Bütün bu süreçler içinde bazen kitaplarla fazla haşır neşir oluyoruz, bazen de bu süreçlerin maddi hazırlıklarına odaklanın kendi psikolojimizi tamamen ihmal ediyoruz. Halbuki evlilik, evliliğine göre değişse de sudan çıkmış balıklıkla 50 metreden suya çakılmış yüzücü arası bir varlığa dönüştürebiliyor insanı. Kendimizle ilgili meseleleri halletmeden evliliğe soyunuyoruz, ki zaten bir insanın ben tamamım, halloldum, dünya ile ilgili bir meselem kalmadı dediğinde gireceği yer dünya evi değil, kabristan. Bu nedenle evlilik ekseninde sorunları tekrar düşünmek, evliyken yaşananlara yeni bir açıdan bakmak ve başka çözüm yolları aramak için kitaplar iyi bir başlangıç noktası. Bildiğimiz, okuduğumuz ve bir yordam oluşturabilecek en iyi evlilik kitaplarını derledik. 

Evlilik Okulu- Haluk Yavuzer 

Evlilik Okulu, Haluk Yavuzer’in editörlüğünde İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi öğretim görevlilileri tarafından hazırlanan kapsamlı bir kitap. Evlilik arifesindeki bireylerin eş ve ebeveyn olmaya hazırlanmaları, sorun çözme becerileri kazanmaları ve evlilikte karşılaşabilecekleri muhtemel sorunlara karşı hazırlıklıklı olmaları amacıyla aydınlatıcı makaleler hazırlanmış. 

Evlilik Dünyası- Aliye Çınar 

Evlilik eğer iki insanın neredeyse sonsuz ihtimaller içinden birbirini bulduğu bir karşılaşma ise, eşinizle ilişkinizi dört temel kural üzerinden düşünmeye davet ediyor Aliye Çınar. Sadece evlilik değil, yaşamımızdaki bir çok olay ve durumla barışmak ve yola devam edebilmek için farklı bir bakış açısı var kitapta. Pişmanlıklarla hem kendimizi hem ilişkimizi yıpratmamak adına yaşadığımız anın doğruluğuna olan inancımızı tazeliyor aslında daha tatmin olduğumuz bir hayat sürme ihtimalini de sunuyor yazar. 

Evlilik Terapisi- Irvin Yalom, Hilda Kessler 

Kitabın Türkçe basımına yapılan oldukça talihsiz kapağı göz ardı etmeyi başarırsanız Hilda Kessler ve Irvin D. Yalom’un profesyonel hayatları boyunca edindikleri tecrübelerin iyi bir özetini okuyacaksınız. Kitap aslında terapistlere yönelik ama Yalom’un yalın ve akıcı dili sayesinde psikolojiye ilgi duyan herkesin kütüphanesinde rahatlıkla yer alabilir. Kitapta evli çiftler için özel terapi kılavuzları, klinik örneklerin bolca kullanıldığı somut öneriler ve ayrıntılı hasta hikayeleri var. 

Evliliği Sürdürmenin Yedi İlkesi- John Gottman 

“Duygusal zekalı ve uzun süreli bir evlilik için son derece pratik bir rehber” hemen her evlilik için ihtiyaç duyulan bir şey. Evli çiftlere terapi ve danışmanlık yaptığı uzun yıllar boyunca derlediği 7 temel ilkeyi anlatmış Gottman. Ve bunu hayata geçirebilmek için kullandığı “sevgi haritası” kavramını, bu kavramı hayatımıza dahil etmenin yollarını örneklerle anlatıyor. Kitabın en ufuk açıcı yanı ise eşlerin birbirine sevgi gösterebilmesi ve huzurlu bir evlilik için somut öneriler sunması.  

Bağırmayan Karı-Koca Olmak- Hal Edward Runkel, Jenny Runkel 

Evlilikte hemen herkesin isteği olan sıcaklık, olgunluk, huzur, bağlılık ve yakınlık için kendi özünüze ulaşmanın yeni yollarını anlatıyor Runkel çifti bu kitapta. Bağırıp çağırmadan (ve tabi bu esnada çocukları ürkütmeden) kendinizle barışık bir insan olabilirseniz eşinizle mutlu ve tatminkar bir ilişki kurabileceğinizi belirtiyor aslında. Kendinize odaklanmadan, kendinizi iyileştirmeden iyi bir ebeveyn ve eş olmanın imkansız olduğunu hatırlatıyor. 

Bağlanma-Aşkı Bulmanın ve Korumanın Bilimsel Yolları- Amir Levine, Rachel Heller

Acaba “ideal eşinizi bulmak için altı yol” ya da “mutluluğu yakalamanın yedi altın kuralı” gibi listeler sizin için fazla saçma geliyorsa, fakat bağlanma üzerine düşünüyor ve sistemini öğrenmek istiyorsanız bu kitap sizin için. Ruh sağlığı uzmanları Amir Levine ve Rachel Heller’in uzun yıllar süren araştırmalarına dayanan verilerle hazırladıkları bu kitap kendi karakterinizi de tanıyarak ilişkilerinizdeki çıkmazları anlama ihtimali sunuyor. 

Mutlu Evlilik Psikolojisi- Nevzat Tarhan 

Nevzat Tarhan çiftlerin mutlu bir evlilik sürmeleri üzerine hem akademik alanda hem de sahada yoğun çalışan değerli bir akademisyen. Mutlu Evlilik Psikolojisi de Tarhan’ın dengeli ve uyumlu bir evlilik sürebilmek için derlediği önemli ipuçları içeriyor. Kitapta en çok seveceğiniz şeylerden birisi evliliğe ilişkin seçilmiş sorular, hemen her evlinin aklında geçen sorulardan oluşmuş. Evlenmeden önce eş adayıyla birlikte yapmak isteyeceğiniz kapsamlı bir zeka testi hazırlamış Nevzat Tarhan. Nevzat Tarhan’ın “Aile Okulu ve Evlilik- Mutlu Aileler için Makul Çözümler” ile birlikte evlilik öncesinde de sorunlar yaşarken de okunabilecek bir kitap. 

Değişen Toplumda Değişen Aile - Nurşen Adak 

Aile kurumunun sosyolojisi üzerine hem içeriden hem dışarıdan okuyucuların aydınlatıcı bulabilecekleri bir kitap hazırlamış Nurşen Adak. Ailenin tek bir şekilden ibaret olmadığını hatırlatan, farklı sorun ve ilişki biçimlerine sizi hazırlıklı kılan kapsamlı bir araştırma. Bazen, yaşadığımız sorunların bireysel olarak bizden değil de parçası olduğumuz toplumsal yapının uzantısı olduğunu görmek ve anlamak eşlerin birbirini anlaması ve yargılamaması açısından ufuk açıcı bir bakışı açısı kazandırabiliyor. 

Bireyin Gelişimi ve Aile- Donald Winnicott 

Kariyeri boyunca 60 binden fazla çocukla terapi yapan Donald Winnicott psikanalizi şiire ve sevgiye yakın, hayal gücünden beslenen bir uğraş kabul eder. “Yaşayan ve seven insan” Winnicott’un insan malzemesini oluşturur. Dolayısıyla psikanalizden beslenirken gerçekçi ve esnek örnekler vererek bireyin gelişiminin aile ile ilişkisinin inceliyor yazar bu kitapta. Aslında bize kim olduğumuzu bulmanın yollarını sunarken bu yolların nasıl aileden geçtiğini söylüyor. 

Evlilik Raporu- Kurban Özuğurlu 

Neredeyse 4.000 yıllık bir kurum olan aile bir kültür kurumu olarak ele alınıyor kitapta. İnsanın mutluluk ve güvenlik amacıyla kurduğu bir kurumda aradıklarını neden bulamadığı sorusu ise belki de çok yeni. Özuğurlu 1.000 kişi ile yaptığı muayene ve anket verilerinden derlediği psikoterapi, seksterapi ve kognitif terapi yoluyla çözümlediği vakaları bütün çiftlere bir çeşit sorun çözme becerisi kazandırması amacıyla yayınlamış. 

Aile Bütçesi ve Yönetimi- Mustafa Birol Çapanoğlu 

Günümüzde çoğumuz, mevcut gelirimiz ile geçinemediğimizden şikayet ederiz. Halbuki bir kurum olan ailenin de kendi ekonomisi var ve bunu göz ardı ediyoruz. Güncel gelirimizi dilimlere bölmek, bir bütçe hazırlamak, harcama disiplini edinmek, ileride beklenmedik bir giderin oluşabileceği beklentisi ile ihtiyat saiki, bir taşınmaz almayı planlamak gibi önemli başlıklar var kitapta. Birikimlerin değerlendirilebileceği finansal enstrümanlar hakkında bilgiler ve yatırım önerileri de ayrıca faydalı olabilecek konular. 

İyi Aile Yoktur- Nihan Kaya 

Ya da paradoks şu ki iyi aile, "İyi aile yoktur" düsturuyla hareket edebilen ailedir. İnsanlar çocuk sahibi olduğunda farkında olmadan kendi çocukluğuna dair hisleri yaşar. Çocuğumuzla ilişkimiz, anne-babamızla ilişkimizin devamıdır. Her insanın içinde anne, baba, çocuk vardır ve güçlü psikoloji aslında, içimizdeki çocuğun güçlü olduğu, saygı gördüğü psikolojidir. İyi Aile Yoktur sadece anne-babalar değil, çocukluk geçirmiş ve kendisini daha iyi anlamak isteyen her yaşta insan için yazıldı. Bu kitabın sunduğu farklı bakış açısıyla, neden acı çektiğimiz, sevilmeyi neden isteyip sevgiyi kaybettiğimizde neden üzüldüğümüz, işlerimizi neden ertelediğimiz gibi kendimize dair birçok şeyin altındaki nedeni yepyeni bir gözle, şaşkınlıkla keşfedeceksiniz. İngiltere’de Essex Üniversitesi’nde Psikanaliz yüksek lisansı yapan, Avrupa ve Amerika’da psikoloji alanında konferanslarda tebliğler sunan ve çocukluk atölyeleriyle ebeveynlerle buluşan Nihan Kaya, yıllarca süren çalışmalarını bu kitapta derliyor. 

Kitapları satın almak için burayı tıklayabilirsiniz.  

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.