Vaktin Yok, Tembelsin ve Ev Ahalisi Aç: En Pratik Donmuş Yiyecekler

Vaktin Yok, Tembelsin ve Ev Ahalisi Aç: En Pratik Donmuş Yiyecekler


Uzun sürmüş bir günün akşamı… Eve gelmişsiniz, ev ahalisi aç, siz açsınız, herkes yemek bekliyor sizden. Ya da o tembel günlerden birisi, bütün gün nasıl geçti anlayamadınız ve birden yavaş yavaş havanın karardığını fark ettiniz. Ne pişecek sorusu neon ışıklarla yanıyor zihninizde. Endişelenmeyin yanınızdayız. 

Genel olarak dondurulmuş yiyeceklerin sağlıklı olmadığı yönünde bir algı var. Sanki sağlıklı beslenmek sadece mutfakta saatler harcamakla mümkün olurmuş gibi… Halbuki kısa sürede sağlıklı yemekler hazırlamanın birkaç basit ve hızlı yolu var. 

Donmuş yiyecek sektörü sağ olsun, son zamanlarda kendilerini geliştirdiler. Süpermarketlerdeki donmuş gıdalar reyonunda bulabileceğiniz sağlıklı donmuş yiyecekler var, internetten sipariş edebileceğiniz yöresel gıdaların birçoğu da donmuş halde geldiğinden  buzluğa istiflenebiliyor neyse ki. Ayrıca, mutfakta küçük düzenlemeler yaparak ev halkına hızlıca yemek hazırlayabilirsiniz. 

Aşağıda sizler için mutfakta kendiniz hazırlayıp buzluğa atabileceğiniz basit yemeklerden süpermarketlerde kolayca bulabileceğiniz donmuş gıdalara kriz akşamlarını kolay geçirmenizi sağlayacak beş öneri sıraladık. Keyifli okumalar. 


MUTFAKTAKİ YAKIN ARKADAŞIMIZ: BUZLUK 

Rondo’dan sonra... Eğer mutfakta geçirdiğiniz zamanı azaltmak istiyorsanız buzluk ve rondoyu kendinize dost bilin. Tek tek soğan doğramak yerine rondoda birkaç soğanı birden çekip buzluğa atabilirsiniz. Hatta isterseniz yağ-soğan-salça üçlüsünü tek pişirimlik şekilde buzluğa koyun, yemek yapmadan önce size zaman kazandıracak. 

Hazır alıp buzluğa koyabileceğimiz pişmeye hazır donmuş yiyecekler de akşama ne yiyeceğiz krizini aşarken çok yardımcı oluyor. Etli yemek yapacakken eti kavurmakla vakit kaybetmek istemiyorsanız özel soğutulmuş paketlerde gelen kavurmalar çok işinize yarayacak. Katkı maddelerinden endişe ediyorsanız Nebyan Doğal’ın  odun ateşinde hazırlanmış nitrat analizi yapılmış doğal fermente dana kavurmasını tavsiye edebiliriz.

Yöresel damak tadına yatkınlığınız varsa alelacele hazırlanmış yemekler şölene dönüşebilir. Antakya mutfağından çıkmış zeytinin bile bambaşka olduğunu tartışmaya dahi açmadan size Hatay-Antakya mutfağının külçe böreği, katıklı etmek, biberli ekmek, kırma zeytin gibi muhteşem lezzetlerini buzluğunuzda depolayabileceğinizi hatırlatmak istiyorum. Akşam yemeğini 7’de yiyecek olun mesela; külçe böreğini ya da katıklı ekmeği ısıtmanız en fazla 5 dakika, çay demleyip peynir, zeytin, domates üçlüsünü sofraya koymanız en fazla 20 dakika, mutfağa 6:30’da girseniz yeterli. Bir de içli köfte gerçeği var tabii ki, genellikle onlu paketler halinde satılıyor ve Hatay’da “oruk” adıyla verilen cevizli hali tam buğdaylı makarnayla birlikte sağlıklı bir öğün oluşturmaya yetecek kadar besleyici- ve elbette lezzetli. 

Eğer bu kadar geleneksel damak tadınız yoksa, süpermarketlerin çoğunda bulabileceğiniz donmuş yemekler de var. Şoklanmış ve buzluğunuzda muhafaza edebileceğiniz paçanga böreği, İzmir boyozu, Nefista’nın gurme Ege otlu ev yapımı böreği
ya da Süperfresh’in kıymalı, peynirli ve ıspanaklı seçenekleriyle gönlümüzü fetheden tepsi börekleri kısa sürede pişebiliyor. 

Eğer daha az karbonhidratlı öğünler isterseniz Tazedirekt sitesinin hazır mezelerinden bahsetmek isterim sizlere. Humus, narlı ve fıstıklı Tabule, Erzincan peynirli buğday salatası gibi çeşitli alternatifler var ve buzluğa girmese de dolabınızda iyi bir ara öğün ya da kolay yemeklerin yanında günü kurtaracak bir alternatif olarak uzun süre durabilirler. 

Küçük çocuğu olanların en sık  pişirdikleri şey çorba olabilir; sindirimi kolay, sıvı alımına katkıda bulunuyor, şifalı ve besleyici bir seçenek. MakarnaLütfen adlı markanın da sadece sıcak su ekleyerek pişirebileceğiniz sağlıklı ve katkısız çorbaları var. Bir paketten en az iki tencere çorba yapabileceğiniz çorbaların kerevizli, tahıllı, sebzeli çeşnileri var ve çok besleyici. 

Elbette bir düdüklü tencere yardımıyla hızlı ve sağlıklı yemekler pişirebilmemizi sağlayan dev hizmetlerden bir diğeri de dondurulmuş bakliyatlar. Hazır konservelere kıyasla daha sağlıklı ve katkısız olan dondurulmuş bakliyatlarla sağlıklı öğünler hazırlamak mümkün. Her süpermarkette kolayca bulabileceğiniz donmuş bakliyatların konservelere kıyasla bir avantajı da istediğiniz kadarını kullanıp kalanını tekrar buzluğa koyabilmeniz. 

Sağlıklı alternatifler demişken fırına atılmaya hazır balıkları atlamamak lazım. Gurmefrost gibi sitelerden sipariş edebileceğiniz ya da büyük süpermarketlerde kolayca bulabileceğiniz hazır balıklar sadece pişirme süresi kadar zaman harcamanızı, üstelik ailenize sağlıklı bir öğün yedirmenin iç huzurunu sağlar. Favorimiz domatesli maydanozlu Akdeniz Çipurası. 

Tabi donmuş yiyecek denince köfteyi atlamak olmaz. Eğer güvendiğiniz ve sevdiğiniz bir kasap varsa köfte hazırlatarak buzluğa koyabilirsiniz, köfteleri kolayca ayrılacak biçimde paketlerseniz sadece ihtiyacınız kadarını kullanır, kalanını kaldırabilirsiniz. 

Instagram’da ya da başka mecralarda ev ekonomisine katkıda bulunmak veya hasta çocuğuna bakabilmek için hazır yemekler yapan birçok kadın var. Paketlenmiş ve pişmeye hazır halde gönderilen sarmalar, biber veya kuru patlıcan dolmaları, mantı ve börekler yapıyorlar. Kısa bir Google aramasıyla ulaşabilirsiniz. Bizce depolayıp buzluğa konmaya, akşam yemeği hazırlama süresini kısaltmaya değer. Ev yapımı anne mantısı veya sarması özlemi çekiyorsanız -evet anne olsanız bile- mutlaka deneyin. 
 

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.