Tostlar ve Soslar

Tostlar ve Soslar


Tost yapmak ya da yemek için binlerce bahane sayabiliriz; hızlı olması, elde yenmesi, doyurucu olması, vb, vb… Ama burada biz bizeyiz ve birbirimizi kandırmayalım, tost yememizin temel sebebi tostun bu dünyadaki en güzel yiyeceklerden birisi olması. Arasına ne koyarsak koyalım, tost bu nedir demez, dervişane bir uyumla hepsini lezzetli hale getirir. Kötü yapmanın iyi yapmaktan daha zor olduğu tek yiyecektir belki de. Yanında çıtır kenarlarını batırabileceğimiz soslarla iyinin de ötesine geçebilen tostlar denenmiş tariflerle aşağıda…  

1. Çikolatalı Muzlu Tost ve Ekşi Krema Sosu  

Eğer tatlı yemek sizin için bir yaşam biçimiyse, kahvaltıda peynirden önce bala uzanıyorsanız, şerbetliden kremalıya her tatlıyı seviyorsanız kahvaltıda ya da başka bir öğünde çikolatalı muzlu tost size hiç garip gelemeyecektir. Küçük çaplı bir enerji patlaması yaşatacak olan bu tatlı ama gerçekten tatlı tostun yanına çırpılmış ekşi krema sosu yapabilirsiniz.  

Çikolatalı Muzlu Tost’un  yanına güzel gidecek ekşi krema sosu ne yazık ki ülkemizde kolayca bulunan malzemelerle yapılmıyor. Onun yerine şu tarifi deneyebilirsiniz.

2. Tavuklu Tost ve Salsa Sos 

Tost kendiliğinden bir geçiştirme, atıştırma yiyeceği gibi görünür çoğumuza. Ancak tost bazılarımız için bir yaşam biçimi, çıtırlığın arasında kavuştuğumuz değişik tatlar sayesinde beslenmeden çok ötesi. Hele ki tek kişilik bir ziyafet çekeceksiniz, az malzeme ve az bulaşıkla içinden çıkılacak en güzel yiyecek; sadece sabahların değil akşamların da sultanı tost. Aldığımız kalorileri de pazartesi diyete başlayınca veririz. Tavuklu tostun en güzel kısmı ise bir gün önceden kalan malzemeleri değerlendirmek. Kevser’in mutfağından tavuklu tost, ve tavuklu tostun yanına Arda’nın mutfağından sade ve lezzetli bir salsa sos iyi gider diye düşündük. Bu tarifteki kişnişin tadı eğer alışık değilseniz değişik gelebilir, ağır buluyorsanız onun yerine maydanoz kullanabilirsiniz. 

3. Fransız Tostu ve Karamelli Sos 

Patatesten tosta Fransız kuzinesinden dünyamıza yayılmış bir iki parça yiyecek var. Fransız tostu da bunlardan birisi. Tarçınlı vanilyalı tadıyla aslında kahvaltılardan çok ikindi atıştırmalarına giden bir tarif. Yanında gerçek karamelle yapılan bir sosla da misafir bile ağırlayabilirsiniz. Fondu setlerinden kullanabilir, yanına meyve ile servis edebilirsiniz. Fondu setinde çikolata bekleyen misafirlerinizi de şaşırtmış olursunuz. Fransız tostu tarifi burada. Lindsey’in sos tarifleri zaten güzel ama özellikle karamel sosunu mutlaka denemelisiniz:

4. Sucuklu Lavaş Tost ve Ajvar 

Tavada yapılan tostlar makinesi olmayanlar için kurtarıcı oluyor. Ama lavaş tost sucukla da yapılınca Anadolu’muzun bağrından kopup gelmiş bir koku yayılıyor bütün eve, çocuklar “Ana yayık ayran var mı?” diye soruyor, kocanız kasketini asacak yer bulamıyor. Lavaşı kendim yaparım diyen cengaverleri böyle alalım. Yok lavaşı da ben yaparsam bu ekonomi nasıl dönecek diyorsanız hazır lavaş da kullanabilirsiniz. Saniye Teyze’nin denenmiş tariflerinden birisi burada

Ajvar sos belki apayrı bir dosya olabilir. Hazır alınmışının asla evde yapılmışıyla aynı tadı vermediği bir kesin. Domates bazlı bu sosu eğer bilmiyorsanız kısa bir Google araması yapın, hemen ağzınız sulanacak. Tamamen geleneksel bir sos için şuraya geçiniz. 

5. Hellimli Domatesli Tost ve Mantarlı Dip Sos

 

Bir akşam vakti işten çıkıyorsunuz. Arkadaşlarınız diyor ki “aa Game of Thrones’un yeni sezonu yaklaştı.” Ama son bölümden bu yana doğan çocuklar sünnet oldu. E mecbur geçen sezonlar şöyle bir izlenecek. Bu tür aktiviteler için detaylı sofra hazırlamaktansa geçiştirmek daha iyi ama geçiştirirken şöyle peynir tabaklı falan havalı bir orta sehpa kurmak daha da iyi. Refika’nın mutfağından akşam yemeği yerine geçebilecek hellimli, pastırmalı bir tostun yanına mantarlı dip sosla gerçek bir ziyafet verebilirsiniz. 

6. Alkali Beslenenler İçin; Unsuz Tost ve Avokadolu Sos 

Bazen çölyak ya da Haşimato gibi hastalıklardan bazen de daha sağlıklı olabilmek (ve haydi itiraf edelim kilo vermek) için alkali beslenmeye geçilebiliyor. Artık alkalilik dereceniz size kalsın, ama bu demek değil ki artık tost yiyemezsiniz. Bade’nin şekerindeki bu tost ekmeği tarifi gerçekten çok lezzetli. Tabi bununla ne tost yaparsanız yapın, yanına artık sağlıklı bir dip sos yapmak mecburiyet. Tostu bir parça çıtır yaparsanız yanına çok güzel gidecek bir şey var: avokadolu dip sos

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.