Stresinizi Azaltacak Doğurganlık Uygulamaları ve Bir Kaç Şey Daha

Stresinizi Azaltacak Doğurganlık Uygulamaları ve Bir Kaç Şey Daha


Kadınların hayatları gerçekten döngü gibi. Antik geleneklerin hepsinde dişiliğin dairesel olarak sembolleştirilmesi herhalde bir rastlantı değil. Doğurganlık ve regl sistemi de bedenin kendisini yenilediği bir döngü olarak ilerliyor. Dolayısıyla bedenini bir bebek için hazırlamaya çalışan, bunu hayal eden herkes bu döngüdeki en “doğurgan” günleri bulmanın peşinde. Ayrıca, kadınların hayatlarını zora sokan ağır PMS (pre-menstural syndrome, ki buna neden sendrom deniliyor, sanki psikiyatrik bir sorun ve sanki tedavisi var) döngüleri de takip gerektiriyor. Ağır PMS derken içinizdeki seri katilin gün yüzüne çıktığı, sinirden kendinizi kemirdiğiniz ya da bir ağlayıp bir güldüğünüz aşırı değişken ruh hallerinden ve sizi hastanelik eden karın ağrılarından bahsediyoruz. Bazı doğal çözümlere başvurmak ve belki önlem almak için regl döngüsünü takip etmek iyi olabilir. Tabi regl dönemini tahmin etmek sadece PMS için değil, hamilelik kadar tatil planları gibi gelecek planları yaparken de işe yarıyor. Hiçbir aplikasyon bir doktorun yerine geçmez, ama iyi bir aplikasyon geniş anlamda adet döngünüzün düzenini anlamınızı sağlayabilir. Üstelik doktor randevunuzda üzerine konuşabileceğiniz daha çok veri olur elinizde. Tabi burada dikkat etmek gereken bir durum var, bütün bu uygulamaların bir algoritmaya bağlı olduğu ve yazılımlar sayesinde sizin döngünüzü takip ettiği. Yani insan bedenindeki etmenler o kadar çok ve bazen kayıt altına alınamaz ki, yapay zekaların bunları tespit edip algoritmaya katması çok zor. Özellikle öngörülemeyen hormonal dengesizlikler, stres gibi bu hormonların düzenini değiştiren faktörler, duygusal değişimler veya hava bile adet döngüsünde değişikliklere sebep olabiliyor. Dolayısıyla bu uygulamalardan yararlanırken bu durumları göz önünde bulundurmakta ve bedenin işaretlerine dikkat kesilmekte fayda var. 

Ek olarak birçok aplikasyonun ilaç zamanlarından doktor randevularına hatırlatma özelliği eğer gündelik telaşlar içinde zamanın izini kaybeden bir kadınsanız çok iyi gelecek. 

Küçük bir uyarı; bu tür uygulamalar sizin kişisel bilgileriniz sayesinde öngörüde bulunuyorlar. Dolayısıyla bu bilgileriniz büyük data açısından çok kıymetli. Uygulamayı yüklerken gelen hizmet şartları kısmını okumadan işaretlerseniz ya da üçüncü kişilerle paylaşılması, bilgilerin artık bu uygulamaya ait olduğu yönündeki uyarıları onaylarsanız bilgileriniz paylaşıma açık hale gelir. Bu demektir ki pazarlama alanında ya da politik manipülasyon için bilgileriniz kullanılabilir. Bu bakımdan, eğer konudan rahatsızlık duyuyorsanız dikkat etmekte fayda var. 

My Days-Period&Ovulation 

Bu uygulama İngilizce ama takip etmesi gerçekten çok kolay. Özellikle hamile kalmayı planlayanlar için iyi bir adet takibi olanağı sunuyor, detaylara göre muhtemel yumurtlama günlerini haber veriyor. Adet olmanız gereken günde hatırlatma yapıyor ve girdiğiniz bilgilere göre kendisini sürekli güncelliyor. 

Pepapp 

Türkiye’de yayına girmiş olan ilk dijital kadın ve sağlık asistanı Pepapp en çok indirilen sağlık uygulamalarından birisi. Kişiye özel tavsiyeleriyle sadece regl ve yumurtlama dönemlerinde değil, Pepzine bölümündeki makalelerle de birçok alanda bilgi sunuyor. Pepapp, verdiği tavsiyelerle hamile kalmak isteyen kadınlara yol gösterirken istenmeyen gebelikleri de önleme konusunda size yardımcı olabilir, bu konuda tutarlı bir takvim sunuyor. 

Clue 

Clue dünya çapında en çok kullanılan regl uygulamalarından birisi. Ne zaman regl olacağınızı ve doğurganlık dönemlerinizi belirtmesinin yanı sıra cinsel sağlık konusunda detaylı bilgiler sunuyor. Bedeninizdeki ağrıları, regl yoğunluğunuzu ve cinsel aktivite sıklığınızı girdiğinizde size diğer uygulamalara nispeten daha detaylı bilgiler sunuyor. Uygulamanın kullanım sıklığı arttıkça (yani siz yapay zekaya daha çok veri sağladıkça) size verdiği bilgilerin doğruluk oranı da artıyor. Hem App Store’da hem Google Play’da ücretsiz. 

Flo Adet Takvimi

Kullanımı gerçekten kolay, faydalı bilgiler de içeren, “beni önden önden uyaran” bir aplikasyon olsun diyorsanız Flo Adet Takvimini sevebilirsiniz. Detaylı olarak işlenebilen takvimi sayesinde gelecek aylardaki regl tarihini hesaplamak kolay oluyor. Hamile kalma takvimi ayrıca açılıyor, burada yumurtlama dönemi detaylı olarak gösteriliyor. Bunun için uygulamada gebe kalma olasılığı seçeneğini işaretlemek gerekiyor. 

Cycles 

Cycles’ın öne çıkan yanı PMS, regl dönemi ve doğurganlığı aynı döngüde farklı renklerde göstererek sistemi de anlamamızı sağlaması. Türkçe dil seçeceğinin olması da büyük artı çünkü adet döneminde nasıl hissedildiği ve eşler arasındaki ilişkilerle ilgili bilgiler de yer alıyor. Aynı zamanda paylaşma özelliği de koymuşlar ki bu da eşlerin birbirlerini (daha çok erkeklerin kadınları) anlaması için iyi bir uygulama. Ayrıca doğurganlık dönemi için birlikte bir yol haritası çizilebiliyor ve erkeklerin de yapması gerekenler sıralanıyor. 

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.