Spordan Sonra Asla

Spordan Sonra Asla


 

Spor yapmak için yeterince efor harcıyoruz aslında, gitmeye karar vermesinden giyilecekleri seçip bulup almak ve hazırlamak, kendimizi spor salonunun kapısından girmeye ikna etmek ciddi bir enerji ve eminiz bu bile kalori yakıyor. Spor yapmadan önce yediklerimize ve içtiklerimize saatine kadar dikkat etmeye çalışıyoruz ve çeşitli hareket vesileleri ile kilo vermeye ya da sağlıklı kalmaya çalışıyoruz. Ama spordan sonra yaptıklarımızın hem kalori hem sağlık açısından sporun kendisi kadar önemli olduğunu unutuyoruz. 

 

Spordan sonra yapmayı en sevdiğiniz şey nedir? Uzun bir duş ya da koltuğa yayılıp telefona gömülmek? Spora gitmek için kullandığımız enerjiyi, yaparken gösterdiğimiz özeni spor sonrası için de göstermedikçe ne yazık ki aradığımız etkiyi bulamayabiliyoruz. Hayatın meşguliyetine dalmadan önce kendimize bir spor sonrası rutini oturtmazsak ne yazık ki istediğimiz etkiyi alamayabiliriz. Bu nedenle spor sonrası yapılması ve yapılmaması gerekenleri sizin için derledik topladık.

 

İster düzenli günlük spor yapıyor olun ister yeni başlamış olun spor sonrası rutin mutlaka egzersizin etkisini artıracak.

 

Gevşemezseniz Kasılırsınız

 

Günlük spor rutininizi bitirdiniz, yapmanız gerekenleri başarıyla yaptınız, setler halinde bütün kaslarınızı çalıştırdınız. Hemen soyunma odasına koşmak yerine gevşeme hareketlerini ihmal ederseniz ertesi sabah korkunç kas ağrılarıyla uyanabilirsiniz. Bedeninizin rahatlaması için 10’dan geri doğru sayarken bildiğimiz esneme hareketlerini yapmanız yeterli.

 

Abur-Cubura Koşmayın

 

Daha henüz bir sürü kalori yaktınız ve kendinizi ödüllendirmek istiyorsunuz değil mi? Ama siz at olmadığınız için kendinizi şekerle ödüllendirmenize gerek yok. Bu konuda kafalarımızda ciddi bir ön yargı var, sanki tatlılar bizi iyi hissettirirmiş gibi. Halbuki şekerin yol açtığı insülin ve ardından gelene serotonin yükselmesi yerini genellikle daha da düşük seviyelere bırakıyor. Bu yüzden spordan sonra bedenimize ihtiyacı olanı verirsek eğer hem mutluluğumuza hem de sağlığımıza daha uzun soluklu bir yatırım yapmış oluruz.

 

Atıştırmak İçin Beklemeyin

 

İdeal olanı egzersiz yaptıktan sonraki 30-45 dakika içinde mutlaka bir şeyler yemek çünkü böylece insan bedeni yiyeceklerdeki besinleri kasları onaracak şekilde sentezleyebiliyor. Kendinizi smoothie içmek ya da protein bar yemek zorunda gibi hissetmeyin ama yarım saat içinde karbonhidrat-protein dengesini sağlayacak bir şeyler yemeniz önemli. Mesela bir muz, şekersiz fıstık ezmesi, bir bardak süt olabilir.

 

Terli Kıyafetlerinizi İlk Fırsatta Değiştirin

 

Uzun bir koşu sonrası oturup bir kahve içmek fikri çok rahatlatıcı görünüyor olsa da terli kıyafetlerin mümkün olduğunca çabuk değiştirilmesi gerekiyor. Bazı egzersiz kıyafetlerinin size çok yakıştığının ve zayıf gösterdiğinin farkındayız ama ne yazık ki spor sonrası genellikle polyester malzemeden üretilmiş kıyafetlerin üzerinizde kalması birçok enfeksiyona davetiye çıkarıyor. Çünkü fabrikasyon kumaşlar ve nem bakteriler için mükemmel bir üreme ortamı oluşturur.

 

Yüzünüze Dokunmayın

 

Saatlerce (veya dakikalarca) spor yaptınız, ter attınız, toksinlerden arındınız ve bu esnada bütün gözenekleriniz açıldı. Cildiniz bir nevi sünger gibi ne verseniz absorbe edecek duruma geldi. Spor aletlerinin mikrobu düşünüldüğünde, ellerinizi gerçekten dezenfekte etmeden yüzünüze dokunmak hiç iyi bir fikir değil. Elinizdeki bakterilerin size sivilce ve siyah nokta olarak geri dönmesi bir yana, cildinizin dokusuna da zarar verebilirsiniz. Ancak spor sonrası iyi bir duş alma şansınız varsa cilt bakımı için mükemmel bir zaman yakalamışsınız demektir, özellikle gündüz serumlarını ve ampülleri cildiniz daha iyi emecektir.

 

Sigara Molası Gerçekten İyi Bir Fikir Mi?

 

Sigaranın sindirim sistemini çalıştırdığına dair mitlerin olduğu bir dünyada nikotin ve karbonmonoksitin spor sonrası vücudumuza neler yaptığını anlamakta zorlanabiliriz. Sporla genişleyen arterler karbonmonoksit ve nikotin sebebiyle daralırken akciğerler adeta bir sünger gibi toksinleri emer. Spor esnasında daha çok oksijene ihtiyaç duyan kaslara kan pompalamak için kalbin daha çok çalışması anlamına gelir bu. Yani bir bakıma spor arasında veya hemen sonrasında sigara içmek kalp krizine davetiye çıkarmak gibi bir durum, alışkanlık haline getirirseniz kalbiniz çok daha fazla yorulur.

 

Sabahlamayı Düşünmeyin Bile

 

Evet biliyoruz hayat zor, işler yetişmiyor ve geceler bereketli. Ama spordan sonra bedenimizin en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden birisi uyku çünkü aslında spor sonrası iyileşme için bedenimiz kendisini kapatmak istiyor. REM uykusu sırasında bedenimiz kendisini yeniliyor ve dokuları adeta onarıyor ki gün içine bütün dokular bir parça hasar görür. Spor sırasında zorladığımız kasların kendilerini yenilemesi için REM uykusuna ihtiyacımız var, yani uzun bir gece uykusuna. Eğer güçlü bir spordan sonra uykuyu ihmal ederseniz zaten yıpranmış olan kas ve dokuların yenilenmesini engellemiş olursunuz. Ayrıca bedeninizin bozulan düzeni nedeniyle tekrar spor yapmak da zorlaşır.

 

 

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.