Kedigillerden Bir Desen: Leopara Yakın Bakış

Kedigillerden Bir Desen: Leopara Yakın Bakış #nedir


 

İnternetin güzellik ve cilt bakımından sorumlu hesaplarında uzunca bir süredir gördüğümüz bir akım Kore güzelliği. Koreli kadınların güzelliğe ve dış görünüşe verdikleri önem zaten biliniyordu, iyi bir PR ve endüstriyel atılımla “bütün kadınlar mermer gibi beyaz ve pürüzsüz bir surata sahip olmalı” mottolarını herkese bulaştırdılar. Şartlar o kadar uygundu ki… Koreli (namı diğer K-Pop) müzik gruplarının kız mı erkek mi ayırmakta zorlandığımız android tiplerinin popülerliği (ve bunları ahiret davasıymış gibi sahiplenen fanları), Instagram’ın herhangi bir şeyi kişisel deneyimmiş gibi gösterip pazarlama becerisi, cilt güzelliğinin doğal makyaj modası sayesinde önem kazanması ve elbette fırça kaşlarla birlikte moda olan Viktoryan beyaz ten… Bu sayede önce şirin hayvan desenli allıklarla yavaş yavaş alıştık ve ardından bb krem, cc kapatıcı derken salyangoz kremlerinin, adını telaffuz edemediğimiz markaların müptelası olduk. Kore güzellik markalarının en önemli başarısı bu aslında, her cilt sorununa ayrı bir çözüm iddiasıyla gelmeleri ve ürün içeriklerinin ısrarla vurgulanan doğallığı. Vaat edilen güzellik elbette hakkımız ve bu konuda ne kadar kararlıyız ki her gün Instagram’da yeni bir Kore’den ithal ürünler satan güzellik sayfası çiçek açıyor. 

 

 

Bu K-Beauty Denen Şey Nedir Tam Olarak?

 

K-Beauty ya da Kore’den güzellik ürünü gördüğümüz yerde aklımıza gelmesi gereken şey çeşit çeşit ürün... Yağ bazlı temizleyici, balm, serum, ampül, maske ve nemlendiriciler… Temel olarak cilt bakımı ya da gündelik güzellik rutininde Kore’den ithal ürünler kullanmak ve belli adımları takip etmek anlamına geliyor. Meselemiz, kusursuzluk, gençlik, hatasız bir cilt ve her daim mükemmelin de ötesinde harika bir yüz. Eğer cildinizle ya da kendinizle uğraşırken harcadığınız zamanı asla ziyan olarak görmüyorsanız, her akşam bir ritüel gibi cilt temizliği yapıyorsanız Koreli bacılarımıza katılmaya adaysınız demektir.

 

Kore Nasıl Oldu Da Dünyanın Güzellik Sorumlusu Oldu?

 

Çünkü Korelilerin güzellik takıntıları bildiğimiz-gördüğümüz bütün milletlerden fazla. Yani daha net bir açıklama düşünemedik. Hem sağlıklı, nemi ve pigmentasyonu yerinde bir cilt olacak ama olabildiğince beyaz olacak yüzünüz. Asya standartlarında beyaz cilt makbul olduğu için  (ki aslında ülkemizde de benzer bir güzellik değeri var yani güneş altında çalışan halktan farklı olarak ay yüzlü güzel olmak bizde de öteden beri geçer akçe) ürünler genellikle cildi beyazlatmak, renk eşitliğini sağlamak ve bu amaçla da cildin nemini, hyalüronik asidini, kolajenini eksik etmemek üzerine kurulu.

 

sorobella.com'un kurucusu bizatihi Koreli olan güzellik uzmanı Vicky Lee hem bloğunda hem Instagram sayfasında bir yandan ürün tanıtırken bir yandan da bu kusursuzluğa adanmış güzellik sistemini detaylı bir şekilde anlatıyor. Silicon Vadisi’nde bir de yazılım şirketi olan bu muhteşem kadının dört çocuğu da var. Çok beğenmekle gıcık olmak arasında gidip gelmeniz bittiyse günlük Koreli rutini Vicky’nin sitesinden aldığımız ipuçlarıyla anlatacağız.

 

Sabah Rutinimiz

Hani bizim elini yüzünü sadece beş vakit abdest alırken yıkayan annelerimiz yanında az kalabilir ama Koreli kadınlar uzun yıllardır her gün 8-10 adımlık sabah rutini uyguluyor.

1. Adım: Su ile yıkama

Sabahları cildinizi sadece su ile yıkamanız gerekiyor, cildinizin nemi ve temizlenmesi için bu yeterli. Eğer cildinizde akşamdan kalma ürünlerin ya da sebumun temizlenmediğini düşünüyorsanız hafif bir köpük jel kullanabilirsiniz. Ama sabun ya da benzeri sert bir temizleyici kullanırsanız cildinizin yağ dengesi muhtemelen bozulacaktır.

2. Adım: Tonik

Cildinizin PH dengesini sağlamak için tonik uygulamanız gerekiyor, bu özellikle nem için önemli. Tonik, makyaj yaparken kullanacağınız malzemenin cildiniz tarafından emilmesini de sağlayacak.

3. Adım: Essence

Essence denen şey aslında Koreli markalarda sıklıkla bulunan serum ve uçucu yağ arası bir şey. Cildinizin hücresel yenilenmesini ve bir tür bariyerle korunmasını sağlıyor.

4. Adım: Ampül

Serumlara benzese de ampüller daha hızlı etki etmeleri ve daha yoğun etken madde içermeleriyle Koreli kadınların aşık oldukları bir güzellik elemanı. Cildinizin hangi vitamine ihtiyacı varsa (bu yola girdiyseniz onu da bilirsiniz artık diye düşünülüyor) onun ampülünü alıp doğrudan uyguluyorsunuz. Şurada detaylı olarak hangi ampüllerin hangi sorunlara iyi geldiği anlatılıyor.

5. Adım: Serum

Konsantre formülü ve aktif içeriklerinin zenginliği ile ciltteki belirgin sorunları önlemede gerçekten serumlar çok etkili. Leke ya da kırışık gibi adı sanı belli sorunlar için kullanabileceğiniz aktif serumlar mevcut. İşe yarıyorlar; sadece sebat etmeniz ve düzenli kullanmanız gerekiyor.

6. Adım: Göz kremi

Elmacık kemiklerinizden göz kapağınıza kadar olan bölgeye muhtemel kırışıklıkları önlemek için sürmeniz gerekiyor. Vücudumuzda en ince deri göz altlarımızda bulunur ve burayı koruyacak yağ bezleri yoktur dolayısıyla nemli olmasından ve güneçten korunmasından siz sorumlusunuz.

7. Adım: Nemlendirici

Tüm gün cildinizin nemini koruması için ince bir tabaka halinde nemlendirici krem sürmeniz gerekiyor. Nemlendirici ayrı bir dosya, çünkü hem cilt tipine, cildin neye eğilimli olduğuna ve yaşa göre kullanılacak kremin içeriği değişiyor.

8. Adım: Güneş Koruyucu

Yüksek SPF değeri olan bir kremi sadece yazın değil bütün yıl kullanmanız gerekiyormuş Korelilere (ve aslında birçok güzellik uzmanına) göre. Bu sadece cilt tonunu dengede tutmak için değil aynı zamanda ince kırışıklıkları önlemek için de önemli bir adım. Ve eğer cildinizde minik de olsa izler varsa bunların güneş sebebiyle daha da koyulaşması önlenebiliyor.

Peki iş bu kadarla bitiyor mu? Elbette hayır. Geceleri de adım adım güzelleşmemiz gerekiyor.

 

 

Anlı Şanlı Gece Rutini

Aslında Kore cilt bakımı bildiğiniz hemen her ürünü kat kat uygulamaktan ibaret. Tonik, bitki özü yağlar, serum, ampül, nemlendirici. 10 adım bir gecede yapmak için fazla görünebilir ama cildi gençleştirdiği, daha parlak ve pürüzsüz olmasını sağladığı da bir gerçek.

1. Adım: Yağ Bazlı Temizleyici

Su bazlı temizleyicilerin ya da mazallah sadece suyun işe yaradığını düşünüyorsanız büyük bir yanılgı içindesiniz. Yağ bazlı temizleyici gözeneklere gömülmüş olan makyaj artıklarını ve bütün gün ciltte biriken toksinleri daha iyi çözüyor.

2. Adım: Çifte Temizlik

Makyajınızı temizlemek yetti sandıysanız çok yanıldınız, şimdi su bazlı bir temizleyici ile cildinizi tertemiz olana kadar yıkamanız gerekiyor.

3. Adım: Eksfoliasyon

Burada peeling yapmıyoruz, kafalar karışmasın. Temelde aynı işi yapıyor olsalar da eksfoliasyon cildin üzerindeki ölü derinin mekanik olarak ayrışmasını sağlayan mikro-granüllü ürünler. Bir tür kimyasal peeling aslında. Eksfoliasyon yaptığınızda cildiniz temizlenmenin yanı sıra daha çok canlanıyor ve hyperpigmentasyon, yani derideki lekelenme görünür oranda azalıyor. Bu genellikle haftada en fazla iki akşam önerilen bir uygulama ama Koreli kadınlar her gece yapıyormuş. Kullanacağınız ürüne cildinizin alışması ve dolayısıyla birdenbire pul pul dökülmemesi için alıştırarak uygulamak çok önemli. Öncelikle haftada bir gece küçük bir bölgeyle uygulamaya başlayabilirsiniz.

4. Adım: Tonik

Uygulama sabahkiyle aynı gibi görünse de değil. Tonik uygularken cildinize çok hassas davranmanız gerekiyor, pamuğu mümkünse tampon yapar gibi kullanın. Ve cildinizin ph seviyesini dengeleyecek bir ürün kullanmalısınız çünkü üçtür temizlenen cildiniz biraz kendinden geçmiş olabilir.

5. Adım: Uçucu Yağlar

Amacımız cildi nemlendirmek ve varsa sorunların üzerine gitmek. Bu nedenle amaca uygun bir yağ ya da karışım seçmeniz, kullanırken de çok dikkatli olmak gerekiyor. Sanılanın aksine uçucu yağlar çok güçlü bileşenler, cildiniz reaksiyon verebilir. Eğer çözelti halinde kullanmıyorsanız çoğunlukla bir damlası bile yeterli ve cildinize tampon yaparak uygulamanız gerekli.

6. Adım: Ampul

Az önce uzun uzun temizlediğiniz cildiniz artık hangi mineral ya da vitamini verseniz absorbe edecek durumda. Dolayısıyla cildinizin ihtiyacına göre bir ampul seçebilirsiniz. Cildin ihtiyacına göre ampul seçimi için sizi şöyle alabiliriz.

7. Adım: Serum

Gece boyu cildinizdeki kusurları iyileştirmek için serum gerçekten çok işe yarıyor. Sadece Kore markalarının değil, Kiehls, Estee Lauder gibi bilindik markaların da mucizevi gece serumları var. Nemlendiricinin altına kullandığınız serum diğer ürünlerin de aktif bileşenlerinin cildinizle daha çok temas etmesini sağlayacak.

8. Adım: Nemlendirici Maske

Bu aşamada en bilineni kullanacağımız kağıt maskeler. Hemen her yerde kolaylıkla bulunabilen bu maskeler cildi hızlıca nemlendirebilmesi ve etkin maddeleri deri altına nüfuz ettirebilmesiyle ünlü. Genellikle maskelerin cildinizde 10-15 dakika kalması gerekiyor. Daha iyi bir etki için cildinizde kalan nemi parmaklarınızla masaj yaparak yedirebilirsiniz.

9. Adım: Göz Kremi

Göz kremi sürmek Kore rutinine has bir şey değil, yıllardır yapıyoruz. Göz kremi konusunda dikkat etmeniz gereken şey kırışıklıklar henüz oluşmadan kullanmanız çünkü genellikle çizgiler bir kere oluştuğunda yapılacak pek bir şey yok. Bu nedenle özellikle 40 yaş altı için koruyucu göz kremleri ve nemlendirici maskeler mevcut.

10. Adım: Nemlendirici

Nihayet. Evet artık uyuyabiliriz. Bu aşamada hala mı nem dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, hala nem ama bu sefer daha önce uyguladıklarımızı cildimizde hapsedilmesini amaçlıyoruz. Cildinizdeki özlerin ve bileşenlerin daha iyi emilmesini ve dolayısıyla epidermise kadar temas ederek cildimizi gece boyu iyileştirmesini hedefliyoruz.

Aslında Kore cilt bakımı bildiğiniz hemen her ürünü kat kat uygulamaktan ibaret. Tonik, bitki özü yağlar, serum, ampül, nemlendirici. Ama maharet doğal içerikleri cilt tipinize uygun şekilde uygulamak.

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.