Hamileyseniz veya Emziriyorsanız Covid-19 Aşı Kılavuzu

Hamileyseniz veya Emziriyorsanız Covid-19 Aşı Kılavuzu


Çeviri: Huffingtonpost

 

Gebelere verilen tavsiyeler ve uzak durulması gereken listeler devirden devre değişkenlik gösterir. Yakın bir zamana kadar koronavirüse karşı yüksek risk grubunda yer alan gebe kadınların, Covid-19 aşısı yaptırmamaları tavsiye ediliyordu. Fakat bazı ülkeler, bu konuda fikrini değiştirdi ve özellikle bu gruptakilerin öncelikli aşı olmasına karar verildi.

 

Peki tüm bu ani değişimler içinde araştırma sonuçları hamile kadınlara güncel olarak neyi tavsiye ediyor?

 

Öncelikli olarak kimlerin aşı yaptırması gerektiğine karar veren Ortak Aşılama ve Bağışıklama Komitesi’nin incelemelerine göre Covid-19 aşısının anne ve bebeğe bir zararı bulunmuyor. Buna karşın; hamilelik sırasında aşı olmayı teşvik etmek için yeterli bir kanıt da henüz mevcut değil.

 

Sağlık durumları veya aktif olarak çalıştıkları işlere bağlı olarak yüksek riskli kabul edilen gebe kadınlara, hali hazırda uygulanan iki Covid-19 aşısından biri sunulacak. Aşı olup olmama kararı ise kişilerin kendi inisiyatifine bırakılacak.

 

Aşı olmaya karar veren hamile kadınlar; önemli bir hastalık geçmişine sahipse; virüsü kapma durumunda ciddi komplikasyon yaşama riski taşıyorsa ve hamileliğinin son üç ayındaysa öncelikli grup içerisinde yer alabilecekler. Buna göre hamilelikte aşılanması planlanan riskli kişiler şunlardır:

 

  • Solid organ nakli alıcıları
  • Şiddetli astım dahil olmak üzere ciddi solunum rahatsızlığı olanlar
  • Homozigot orak hücre hastalığı olanlar
  • Enfeksiyon riskini önemli ölçüde artırmaya yeterli immünosupresyon tedavisi alanlar
  • Diyaliz tedavisi gören veya kronik böbrek hastalığı olanlar (5. evre)
  • Doğuştan veya sonradan kalp hastalığı olanlar

 

Ya Emziriyorsanız?

 

Güncellenen kılavuza göre emziren herkes, yüksek riskli olup olmadığına bakılmaksızın isteğe bağlı olarak aşı yaptırabilir. ABD'de, Anne-Fetal Tıp Derneği, aşının anne sütünün güvenliğini etkilediğini kanıtlayan hiçbir bulgu olmadığını söylüyor.

 

Hamilelik sırasında verilen aşılardan oluşan antikorlar, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olmak için anne sütüne oradan da bebeğe geçer. Ancak aşı, Covid-19'a neden olan gerçek virüsü içermediğinden, anne sütünün virüs içerme riski bulunmadığını söylüyor.

 

Hamile Kalmayı Planlayanlar Ne Yapacak?

 

Başlarda, kadınlara hamile olmaları veya ilk dozdan sonraki üç ay içinde hamile kalma durumunda aşı olmamaları tavsiye ediliyordu. Yeni tavsiyeye göre hamile kalmaya çalışanların aşıdan kaçınmasına gerek yok.

 

Ne Zaman Daha Fazla Bilgi Sahibi Olacağız?

 

Şimdiye kadar, aşının hamile veya emziren bireyler üzerinde klinik deneylerde test edilmediği anlaşıldı. Son gelişmelerde HuffPost UK, bunu teyit etmek için Oxford Üniversitesi ile temasa geçti.

 

Kılavuzda yer alan bilgilerden sonra aşı olmak isteyen hamile veya emziren kadınlar son olarak doktorlarına danışabilirler. Bu yeni kılavuz, kadınların kişisel koşullarına ve sağlık ihtiyaçlarına göre kendi seçimlerini yapabileceği anlamına geliyor. Aşının hamilelikte kullanıma uygunluğu ise evrensel bir araştırma konusu olmaya devam ediyor. Bu araştırmanın sonuçları, her yıl hamile kalan 800.000'den fazla kadın ve hamileliği planlayan birçok kadın için hayati önem taşıyacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.