Ev Kimyagerleri İçin En Temel 6 Malzeme

Ev Kimyagerleri İçin En Temel 6 Malzeme


Malumunuz üzere doğal yaşamla, kimyasallarla, organik tanımıyla tabir-i caizse delirdik. Aşırı doz bilinçten amatör kimyagerlere döndük. Giydiğimiz kıyafetlerde, yediklerimizde, tabaklarımızda kalan kimyasal parçaların hayatımızı nasıl da zehirlediğini artık hepimiz biliyoruz. Biz de deodorant yaptık, çocuklar için bit ilacı denedik, sabun, yüzey temizleyici ve sonunda deterjan... Ama önce evde temizlik ürünü yapabilmek için ihtiyacımız olan malzemeleri tanıyalım. Bu birkaç malzemeden envai çeşit ürün çıkarabileceğinizi de söyleyelim, gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış. 

1 - BORAKS DA NEYMİŞ?
Aslında o bir asit. Suda ve sıcakta çözünebiliyor. Yaklaşık 4000 yıldır doğadan direkt elde edilebiliyor. Türkiye’de çokça bulunan bor madeninin bir bileşeni. Temizlik malzemesi üretirken en çok boraksa ihtiyaç duyacaksınız. İçinde su, oksijen, sodyum ve bor minareli var. Aslında bugün kullandığımız çoğu temizlik ürününün içinde, şampuanlarda, sabunlarda mevcut ama biz boraksa karşı değiliz boraksın çevresi kötü. Aktarlardan ya da doğal malzemeler satan mağazalardan kolaylıkla temin edebilirsiniz. Oldukça da ekonomik bir çözüm olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Yalnız çıplak elle dokunmayın, çocuklarınızdan uzak tutun, gıdayla temas etmesini engelleyin; her ne kadar ev kimyagerinin en yakın dostu olsa da neticede o bir asit. 

2 - LİMON TUZU SADECE EKŞİLİK VERSİN DİYE YOK
Limon tuzunu ilk duyduğumda yaşım oldukça geçti. Ekşili çorbanın içine eklenmişti ve limondan alınamayan performansı sağladığı için onu ilk tadışta sevmiştim. Sonradan öğrendim ki o güçlü bir asitmiş ve temizlik malzemelerinde bolca yer alıyormuş. Boraksı satın alırken satıcı size “Limon tuzu da vereyim mi?” dediğinde ona evet cevabını verin çünkü antioksidan özelliği dolayısıyla kendi malzemelerinizi üretirken size çok yardımcı olacak.

3 - SİRKE SOFRADAN HER YERE
Evde sirke yapımını zaten çoktan öğrenmiştiniz. Mikrop kurucu özelliği olduğunu da her grip olduğunuzda duyduğunuz “Biraz sirke iç hemen ayağa kalkacaksın” cümlesinden hatırlarsınız. Bunun yanında fabrika üretimi kimyasalların verdiği parlaklığı elde etmek istiyorsanız sirkeyi evinizin her yerinde saf ya da karıştırılmış halde kullanabilirsiniz. Hem nazara da iyi gelir. 

4 - KARBONAT
Yağ lekelerinin, çay kahve kalıntılarının hakiki düşmanı karbonat. Tortulu yüzeyleri anında çözer ve üstelik size hiçbir zararı da yok. Karbonatı çocuklarınızın oyuncaklarını temizlerken, tıkanmış boruları açarken, yumuşatıcı yerine, istemediğiniz kokuları gidermede, yiyecekleri korumada, halı temizliğinde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. 

5 - UÇUCU YAĞLAR
Çay ağacı, portakal, nane, limon, okaliptüs uçucu yağlarını hazırladığınız temizlik karışımlarına güzel koku versin diye ekliyoruz. Bu tamamen bizim için temizlik için değil.

6 - ARAP SABUNU
Eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı ve yağıyor da. Eskiden her evde mutlaka kullanılan Arap sabunu şimdi Kezban’ın Paris yolculuğu gibi son model evlerin içine güçlü bir giriş yaptı. İçinde hiçbir kimyasal ve işlenmiş malzeme yok. Bitkisel ve hayvansal yağ asitlerinin potasyum hidroksit ile reaksiyonundan üretiliyor. Yani aslında o bir yağ. Seyrelttiğiniz su mikatarına dikkat etmezseniz kullanımı zor gelebilir ama işi kavradıktan sonra onu çok seveceksiniz.

Temel malzemelerimiz işte bunlar. Bu da bizden size ilk formül, tuvalet bombası ya da tuvalet temizleme kapsülü. Siz de yapabilirsiniz. Kolay gelsin! 

TUVALET TEMİZLEME KAPSÜLÜ

MALZEMELER:
8 yemek kaşığı karbonat
4 yemek kaşığı limon tuzu
4 yemek kaşığı boraks ya da mısır nişastası
1 tatlı kaşığı sıvı sabun
1 tatlı kaşığı su
10 damla çay ağacı, okaliptus ya da nane uçucu yağı
10 damla limon uçucu yağı

YAPILIŞI:
Önce eldivenlerimizi takıyoruz çünkü boraksa çıplak elinizle dokunmak isteyeceğinizden emin değiliz. Limon tuzunun yarısını ve diğer tüm kuru malzemeleri karıştırın. “Ay ben nasıl yapacağım” diye endişelenmeyin, görüyorsunuz kek yapım mantığında ilerliyor işler. Başka bir yerde su hariç tüm sıvıları karıştırın. Kuru malzeme karışımına suyu ekleyip karıştırın. Ve şimdi de sabunlu sıvı karışımıyla birleştirin. Kalan limon tuzunu da ekleyip son kez karıştırın, kabınıza dökün. Hafif nemli olan bu karışımı 12-13 saat kadar bekletin ki iyice kuruyup birleşsin. 

KULLANIMI:
Tuvaletinize attıktan 10 dakika sonra sifonu çekin ve tuvalet kapsülünüzün ne işe yaradığını görün. Çamaşır suyuyla hem kendinize hem doğaya zarar vermekten çok daha iyidir.


 

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.