Cildimdeki Nem Nereye Gidiyor?

Cildimdeki Nem Nereye Gidiyor?


Mevsim geçişleri, yazın sıcağı, kışın kuru soğuğu derken muhakkak cildinizin  ara ara kuruyup gerildiğini hissetmişsinizdir. Vücudumuzdaki nem oranı yiyip içtiklerimizden tutun da kullandığınız kozmetik ürünler, cilt tipiniz, iklim koşulları, ilaç/özel tedavi durumları ve metabolizma değişimleri dahi etkileyebiliyor.

 

"Nem" Neden Bu Kadar Önemli?

 

İyi nemlendirilmiş ve nem oranı korunmuş bir cilt en sağlıklı cilttir ve sivilce, leke, ince çizgiler gibi tüm cilt sorunlarına karşı kendini koruyor demektir. Sebum ve yağdan ziyade sağlıklı bir şekilde nemli kalabilen cildin verdiği konfor ve his bittabi görünüm paha biçilmezdir. Cildimiz kuruluktan dolayı gerildiğinde, hatta hafiften kaşınmaya başladığında veya diken batar gibi ağrı dahi hissettiğimizde durum artık ciddiye binmiş demektir. Cildimizi nemlendirmeyi aksattığımız veya kendimizce herhangi bir sebebten ötürü gerek duymadığımız zamanlarda aslında cildimize çok büyük kötülük etmiş oluyoruz ve bunun sonuçlarını ilerleyen dönemlerde cilt problemlerini yaşayarak görüyoruz. Genelde, yazın sıcak /nemli havalarda veya yağlı, karma bir cildimiz varsa nemin gereksiz olduğunu düşünürüz. Halbuki, cilt tipi ve mevsim ne olursa olsun ona uygun bir ürünle nemlendirmek en doğru hareket olacaktır. Böylece, cildinizin kuruması ile panikleyip kendi çabasıyla cilt yüzeyini korumak için ekstra sebum üretmesinin önüne geçmiş oluyoruz ve şikayet ettiğimiz yağdan parlayan, gözenekli, siyah noktalı cilt görünümüne de  yol açmamış oluyoruz.

 

 

Mevsim ve Hava Koşullarına Göre Cildi Nemlendirme 

 

Cilt yeterince nemlendirilmediği durumlarda kendini korumak adına ekstra sebum üretir demiştik. Bunun dışında sıcak veya kuru soğuklarda aşırı kuru cilt tiplerinde sebum üretimi dahi yeterli olmayabiliyor ve havanın ve dış ortamında cildimizden çaldığı nemin etkisi ile cilt atopik (aşırı kuru ve hassas) bir hal alıyor. Yanlış duymadınız! Dış ortam cildimizden nemini çalabilir, hatta bu durumun bir adı bile var; "Transepidermal su kaybı"

 

Transepidermal Su Kaybı Nedir? 

 

"Transepidermal su kaybı" veya TEWL cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bir terimdir, ancak birçok kişi aslında ne anlama geldiğini ve cildiniz için neden bu kadar önemli olduğunu bilmiyor. Deri, üç ana katmandan oluşur: epidermis en dıştaki katman, dermis  orta katman ve hipodermis en alttaki katmandır. Su/nem dermisten epidermise geçtiğinde ve cildin yüzeyinden buharlaştığında, bu transepidermal su kaybı olarak adlandırılır.

 

Su/nem kaybı konusunda  paniklemeden önce, TEWL ve cilt nemlendirme olayını vücudunuzun oldukça verimli ve planlı bir şekilde düzenlediği, doğal olarak meydana gelen, fizyolojik bir işlem olduğunu bilmeliyiz. Bununla birlikte, epidermise yönelik bazı travmalar TEWL'yi tetikleyebilir. Bu travmalar güneş yanıklarından egzama gibi cilt durumlarına kadar uzanır. Metabolizma ve ter bezi aktivitesi gibi iç faktörler ve cildi etkileyen dış faktörler  kuru, düşük nemli bir ortam (klima da dahil) veya kurutma özelliklerine sahip ürünlerin (örneğin sivilce tedavisinde kullanılan ürünler) uygulanması gibi etkenlerde önemlidir.

 

TEWL, cildinizin doğal olarak düzenlediği bir işlem olsa da, cildin bariyer işlevine zarar verebilecek bazı faktörler de TEWL seviyelerini etkileyebilir. Yaralanma, düşük nemli hava koşulları ve cildi kurutan topikal olarak uygulanan ürünler, cildi tahriş eden kozmetik ürün kullanımı gibi durumlar TEWL'yi etkileyebilir. Özellikle yaz-kış mevsim geçişlerinde cilt nemlendirme olayı her zaman dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yazın sıcağı ve terin ,nemin etkisi bu doğruyu etkilemez . Özellikle nemli olmayan iklimlerde kuru sıcağın etkisi ile cildinizde var olan nem daha çabuk buharlaşır .

 

Transepidermal su kaybı ve cildin nemsiz kalması ince çizgilerin ve kırışıklıkların daha belirgin bir görünümü dahil olmak üzere, çeşitli istenmeyen cilt koşullarına sebep olabilir, cildimiz lekelenir, çatlar ve pul pul olur, ayrıca cilt bariyeri de tehlikeye girer ve bu da onu enfeksiyon, hastalık ve serbest radikal hasarına karşı savunmasız bırakır. Cildin yaşlanmasına karşı tam bir yaklaşım için, tahrişe veya kuruluğa neden olmayacak etkili nemlendirici bileşenler içeren cilt bakım ürünlerini kullanın. Bu, cildinizin pürüzsüz ve parlak görünümü ve hissi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.

 

 

Peki Cildimin Nemini Korumasını ve TEWL'e Yenik Düşmemesi Nasıl Sağlarım?

 

Öncelik cildi nazik, cildi tahriş edip kurutmayacak bir ürünle temizlemektir, günlük biriken tüm kiri sebumu arındırdıktan sonra nemlendirme olayına gecebiliriz. Nemlendirici seçerken cilt tipinize uygun olmasına, nemlendirme etkisini artıracak doğal bileşenler içermesine dikkat edin

 

Örnek olarak üründe arayacağınız içerikler; ağrılığının bin katı kadar su tutabilen hyalüronik asit, aloe vera, üre, gliserin, squalen ve seramitler olabilir. Cildinizi nemlendirdikten sonra sıra nemin kaybını engellemekte, bunun için ise cildin üstünde bir katman oluşturan ve cilt bariyerinin korumasına yardımcı olan içerikte ürünler ile nemlendirme olayını tamamlayabilirsiniz  Yine ürün içeriğinde; balmumu, jojoba yağı, lanolin, doğal katı yağlar (shea butter ,coconut oil ...) petrolatum ve silikon gibi maddeleri arayabilirsiniz. Bu içerikler komedojenik yani gözenek tıkayıcı maddelerdir ve cildin yüzeyinde bir bariyer oluşturarak nem kaybını engelleyip cildi dış ortam tehditlerine karşı koruyacaktır. Fakat bu konuda dikkat etmemiz gereken bir nokta varki bu içerikler kuru ve atopik ciltlerde sorun olmazken özellikle yağlı ve karma ciltlerde komedona ve gözenek görünümünün artmasına sebep olabilir. Bu konuda cilt bariyeri koruma adına daha dikkatli olmalı ve hassiyyet durumlarında başvurduğumuz da temizlik olayına dikkat etmeliyiz.

 

Size harika bir yöntemden daha bahsetmek istiyorum; "nemi kitleme yöntemi". Bu yöntem sağlıklı cilt yapılarıyla göz dolduran Korelilerin sıkça kullandığı ve güzellik uzmanlarının tavsiye ettiği bir yöntem. Bu yöntemde olay cilt bakım rutininize nemlendirci krem harici ekleyeceğiniz yine  nemlendirici özellikte serum, losyon, esans (essence) veya tonik gibi ekstra bir ürünle nemlendirme etkisini artırmaktan ibaret. Temizlik aşamasından sonra nemlendirici kreminizden önce  ekstra bu ürünlerden birini daha uygulamak ve üzerine kreminiz sürmek nemlendirme etkinizi artıracak ve nemin cildinizde daha derin katmanlara etki etmesini cildinizin uzun nemli kalmasını sağlıyacaktır. Bu konuda kağıt maskelerden ve sleeping mask diye gecen uyku maskelerinden de fayadalanabilirsiniz. Ve tabiki güneş koruma olayına değinmeden yazıyı bitiremezdim. Evet burada da  güneş koruyucu kullanmak etkili ve önemli güneşin hasar verici dolayısı ile "TEWL"i tetikleyici etkilerinden korunmak adına ve ciltte dolaylı yoldan bir bariyer  alabileceğimiz en etkili önlemlerdendir. Son olarak her şeyin içten geldiğini unutmayın günlük yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun ve mutlu kalın .

1 yorum

Yorum Yaz