Bebeğime Patik Ördüm Üstelik Bu Hayatımın İlkiydi

Bebeğime Patik Ördüm Üstelik Bu Hayatımın İlkiydi #sendeyapabilirsin


Bebek sahibi olacağımı öğrendiğim andan itibaren içimden bir kendin yapmalısın canavarı ya da meleği çıktı. Daha önce alıştığım hazır tüketim sanki bebeğim için fazla “geneldi”, ellerimle ve emeğimle yapmalıydım eşyalarını. Beni yavaşça yükselen sel suyu gibi içine alan DIY çılgınlığına karşı derin bir nefes aldım ve dedim ki sakin ol ve elindeki ipadi yavaşça yere bırak. Daha önce eline şiş almamış bir insansın, önce minik şeylerden başla. Ve başlayabileceğim en minik şey bebeğimin minicik ayakları için şirin bir patikti (minnoş annelik de hamilelik paketiyle birlikte geldi bana). İnternette bazı araştırmalara giriştim, daha önce elime bir şiş dahi almamama rağmen nedense yapacağıma inandım ve sanırım becerdim de. Daha büyük hedeflerim de var elbette. Ama şimdilik bu kadar.

İnternette dolaşırken sevimli ve kolay görünen bir örgü projesi buldum. Yetinmedim ve örgü konusunda pirler piri olan anneanneme başvurdum. Yabancı bir site olduğu için kullanılacak şişin boyutuna ve iplere birlikte karar verdik. Sonuçta okuduğum proje New Jersey’de yaşayan bir kadının elinden çıkmaydı ve mahalledeki tuhafiyeyle malzeme üzerinde anlaşabilir miydik bilmiyorum. 

Düşündük, taşındık 8 numara (5.0 mm boyutuna denk geliyormuş) tığ ve makinede yıkanabilir oton iplikte karar kıldık. Eco Bebek ya da Natura markalarının güzel renklerden oluşan serileri var, siz istediğinizi tercih edebilirsiniz. Büyük ama sevimli projemin dikiş işleri için de deliği büyük iğneler aldım. 

İşe başladığımda Youtube videosundan ya da yazıdan örgü modeli çıkarma meselesini hafife aldığımı fark ettim ve uzunca uğraşlar sonucu kendi yolumu oluşturdum sanıyorum. Çünkü örgüyü sürekli söküp tekrar yapmak çok sinir bozucu olabiliyor. Önce iki ayrı kare oluşturdum:

-    İlk kare için 6 ilmek attım ve 22 sıra ördüm. 
-    İkinci kare için 26 ilmek attım ve 10 satır ördüm. 
-    Böylece iki küçük parçayı bitirmiş oldum bile. 


Örgü kısmı bittikten sonra iki parçayı birbirine dikmem gerekiyordu ki bu örgünün kendisi kadar önemli. Parçaları küçültmeden birbirine eklemek zorundasınız. Aşağıda size bir şemasını çıkarttım. Büyük parçanın üstüne, tam ortasına küçük parçayı yerleştirmeniz gerekiyor. Noktalı kare boyunca goblen iğnesi ve örgü ipliğiniz ile bunları dikmeniz gerekiyor. 

 
İki parça birbirine bağlandıktan sonra, A ile B'yi, B ve C ile C'ye bağlayın ve tüm kenarların sıkıca sabitlendiğinden emin olun. 
İlk taraf bittiğinde, ikinci taraf için de aynısını yapın ve ilkinin üstüne ekleyin.

Örgü ile ilişkim daha önceden platonik düzeyde kaldığı için tanışmak amacıyla birçok Youtube videosu izledim ve faydalı bulduklarımı aşağıya ekliyorum. Özellikle örgü teknikleri bence çok işinize yarayacak. 

1. Kayma Düğüm
2. Örgüyü dikmek ve bağlamak
3. Uçları birleştirme
4. Birleşen kareler 

Bazıları çocuklar için hazırlanmış videolar ve dolayısıyla biraz çocukça ama tam da bu yüzden takip etmek çok kolay. 

Size bahsettiğim tüm adımları takip ederseniz kolayca iki minik ve şirin bebek patiği örebilirsiniz. Kesinlikle kusursuz değiller, birisi diğerinden biraz büyük ve kenarları tam olarak eşit değil ama bu benim ilk örgü projem ve bence oldukça başarılı. Artık daha büyük parçalara göz dikebilirim sanırım hedefimde havalı bir bebek yeleği örmek var çünkü kabul edelim dolaşımda olan bebek yeleklerinin çoğu gerçekten çirkin.


 

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.