Baş Ağrısından İlaçsız Kurtulmayı Denedim

Baş Ağrısından İlaçsız Kurtulmayı Denedim


Övünmek gibi olmasın düzenli olarak başım ağrır. Siz de bilirsiniz ki bu bir entel hastalığıdır. Her zaman “ay başım ağrıyor, uzansam geçer” tadında da olmuyor bu ağrılar, migren krizleri bazen beynime bıçak saplamayı ciddi ciddi düşündürecek boyuta geliyor. (Burada gerçekten övünmüyorum, migren atakları bu hayatta başıma gelen şeylerin en kötüsü). Üstelik migreni yaşayanlar bilir, sadece baş ağrısı değil sorun, tarif etmesi zor bir görme bozukluğu ve bazen tansiyon düşüklüğü de ekleniyor ağrıya. 

Her ay periyodik olarak yaşadığım bu işkence seanslarının bana hayat deneyimi anlamında çok katkısı oldu. Nazi subayları yakalasa hemen konuşmam mesela. Bir yandan da kendimle ilgili çok değerli saydığım bilgiler edindim: migren krizi tutmak üzereyken ne yapmalıyım ve ne yaptığımda migren krizini tetikliyorum. Bir nevi bedenimle ilişkim şekillendi yıllardır. Öğrendiğim bir diğer değerli bilgi de migrenin gelmek üzere olduğu. Bu o kadar yaratıcı ve sürprizlerle dolu bir hastalık ki, ilaçlarınıza en ulaşamayacağınız anı kollar ve baaaam diye gelir. Mesela benim yakalandığım en güzel kriz şuydu; çok sıcak bir yaz akşam üstü, arabanın kliması bozuk, TEM’de Edirne yönüne gidiyorum (yani güneş gözlerimin içinden beyin hücrelerimi aydınlatacak kadar giriyor) ve ARABADA AĞLAYAN BİR DEĞİL İKİ ÇOCUK VAR. Düşününce bir migren tedavisi reklamı gibi ortammış. İşte bu gibi ortamlarda buluna buluna kendimce bir baş ağrısı tedavisi buldum sanıyorum. 

Tedavi derken kafa karıştırıcı olmak istemem, migrenin henüz bilinen bir tedavisi yok. Semptomları azaltmaktan bahsediyoruz burada. Size aşağıda ilaçsız bir şekilde migren ataklarıyla baş etmenin kendimce bulduğum yollarını yazdım, dilerim faydalı olur. 

Su İçin 

Bu öneri için bir Dr. Öz muamelesi beklemiyorum, hatırlatıyorum sadece. Uzmanlara göre susuzluk başlı başına bir baş ağrısı sebebi olabilir ve migreni tetikleyebilir, şurada daha detaylı olarak anlatılmış. Her gün düzenli olarak su için, özellikle spor yaptığınız ya da fazlaca terlediğiniz günlere dikkat edin. 

 

Yüzünüze Buz Torbası Koyun 

Sizi çok yakın bir arkadaşımla tanıştırayım, baş ağrısı bantları: https://www.diabstore.com/Frio-Migren-Bandi,PR-185.html. Çok fazla migren bandı denedim ama bu güneş ışığını da kestiği için benzerlerinden ayrılıyor. Eğer tansiyondan kaynaklı ağrılarınız varsa ve bu ağrı boyun bölgenizden yükseliyorsa o bölgede de kullanabilirsiniz. Kas ağrılarına da iyi geliyor bence. 

Masaj Yaptırın 

Çok ağrılı  ve zor bir migren krizinin ortasındayken kendinize dokunulmasını istemeyebilirsiniz, hatta bunun medikal bir adı da varmış: allodini. Minicik bir dokunuştan bile canınızın yanması demek. Ama bazen aşrı noktalarına yapılacak doğru masaj migren krizini daha hafif atlatmanızı sağlayabilir. Bu özellikle gebelere önerilen bir yöntem, şakaklardaki akupunktur noktaları migrene bağlı mide bulantılarının azaltılmasını da sağlıyor. 

Kahve İçin

Aslında başlık “kafein tüketin” olmalı ama kafein bakkaldan alıp tüketebildiğimiz bir şey olmadığı için kahveye odaklandım. Excedrin gibi bilinen bütün migren ilaçlarının içeriğinde kafein bulunur çünkü kafein damarların büzülmesini sağlar. Baş ağrısı yaşadığınızda damarlarınız genişler ve bu da ağrının artmasına sebep olur. Kafein tartışmalı bir madde olsa da araştırdım ve Amerikan National Headache Foundation’ın deneyimli doktorlarının migren krizi geçiren insanların günde 200-300 mg kafein tüketmesini önerdiğine rastladım. Bu da günde iki ya da üç fincan kahve demek. Tabi biraz karmaşık bir ilişki var, acaba kafein alışkanlığı sebebiyle daha önce daralan damarların genişlemesi mi migrene yol açıyor gibi. Detaylı bilgi isterseniz link şurada: https://headaches.org/resources/new-perspectives-on-caffeine-and-headache/

Uçucu Yağlardan Faydalanın 

Uçucu yağların sadece baş ağrısı değil aynı zamanda mide bulantılarına da iyi geldiği bilinen bir gerçek. Kendinize iyi gelen yağları bulmak bence sizin için bir tür migren görevi olmalı. Ben genelde seyreltilmiş lavanta, okaliptüs ve nane yağı karışımının bana iyi geldiğini hissediyorum. Kullandığınız yağların doğal ve gerçek olmasına dikkat edin. 

Biraz Uyuyalım 

Bazen tıpkı bozuk bir bilgisayar gibi bedeninizi kapatıp açmak iyi gelebilir. Yani bedeni açıp kapatmanın en iyi yolu kısa bir uykudur. Başınız deliler gibi ağrırken uyumak zor olabilir biliyorum ama karanlık bir odada gözleriniz kapalı yatarken de yapacak daha iyi bir şey olmuyor bazen. Uyku ve migren ilişkisi doktorların sıklıkla vurguladığı bir mesele, uykusuz kalma ya da fazla uyuma baş ağrılarına sebep olabiliyor. Burada doktorların aslında söylemek istediği şu: düzeninizi bozmayın ve rutin uyku saatinize sadık kalın. Bir sabah fazla uyuyayım derken koca hafta sonu baş ağrısıyla geçebilir. 

Bir Şeyler Yemeye Çalışın

Uzunca bir süre aç kalmak kan şekerinizi düşürerek baş ağrısına yol açar. Aslında burada da günlük rutin önemli bir hal alıyor, öğün atlamak denen şey zayıflamaya çalışan bir migrenli için kabusa dönüşebilir. Acıktıysanız ve yemek yiyecek haliniz vaktiniz yoksa mutlaka bir şeyler atıştırın. Bazı gıdaların migrene iyi geldiği düşünülüyor, kanıtlanmış klinik bir araştırma yok ancak tecrübeyle bunu siz de bulabilirsiniz. Elma, badem, karpuz ve domates en bilinen yiyecekler. Isırarak ekşi bir elma yemek özellikle şans vermeniz gereken bir ihtimal. 

Günlük Rutininizi Bozmayın 

Ergenlik döneminde migrenim olduğunu yeni yeni keşfederken gittiğim bir doktor bahsetmişti günlük rutin meselesinden. Migrenle yaşayan bir insanın ne yazık ki çok iyi bildiği bir meseledir bu, uyku saatleri bozulduğunda ya da öğünler düzensizleştiğinde migren krizi tavan yapar. Benim gibi düzenli hayatı sevmiyorsanız size bir tavsiyem var, bir günde birden fazla düzensizlik yapmayın. Gece geç yattıysanız mesela, kahvaltı saatine dikkat edin. Ve tekrar ediyorum, bol su için. 

 

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.