Ailenin Yönetici Müdüründen En Küçük Bavulu Hazırlama Rehberi

Ailenin Yönetici Müdüründen En Küçük Bavulu Hazırlama Rehberi


Evlenirken hani nikah memuru bir şeyler sordu da “evet!” diye coşkuyla bağırdınız ya, o anda tam olarak neye evet dediğinizi biliyor musunuz? Dikkatlice bakılırsa evlilik cüzdanının bir yerlerinde karınca duası gibi minik yazılarla yazılmış bazı görevler görülebilir. Bunu bir tür atama gibi de düşünebilirsiniz, devletimiz ve necip milletimiz evlilikle birlikte size bir tür “executive manager” görevi vermiştir, yani artık bulunduğunuz evin yönetici-yürütücü müdürü sizsiniz.

Dolayısıyla çamaşırların ne zaman ve ne şekilde yıkanacağından tatile giderken hazırlanacak bavula nelerin konulacağına karar vermek gibi kimi sorumluluklarınız var. Evet sayın müdürler, konumuz tatil bavulu ve her tatilde yaşadığımız “Sadece elzem olanları koyduğumuz bavulun uçağın limitini aşmaması veya arabanın bagajından büyük olmaması” adlı paradoks. Bunun normalde fiziksel olarak mümkün olmadığını biz de biliyoruz. Hele ki çocuk(lar) da varsa. Ve çocukların sıkılması tanrısına sürekli yeni adaklar vermek zorunda olduğumuzdan oyuncak gibi bir parametre de mevcutken... Fiziksel dünyada imkansız ama kadınlar dünyasında değil. İşte en küçük bavulu ben hazırlarım diyen kadınların gizli-açık sırları!

Evin executive manager’i olduğunuz için emrinizdeki insanları yönetmek de sizin göreviniz, yani bavullarına neler konulacağına karar vermek kadar bavulların bagaja mı verileceği, yanınıza mı alınacağı, arabaya ne tür bir sırayla yerleştirileceği gibi mühim kararlar da almanız gerekiyor. Ama önce bavul hazırlamaktan başlayalım, herkes bilir ki bütün yöneticilerin başarısının arkasında teorik bilgi vardır. Bu nedenle biz de katlama yöntemleri gibi eyleme dönük işlerden önce kategorizasyona girişeceğiz.

Bir Bavula Bütün Aileyi Sığdırmak Mı?

Böyle ulvi bir işe giriştiyseniz öncelikle el çantalarının boyutunun bavulla neredeyse eşit olacağını göz ardı etmemek gerekiyor. Bu uzun yolculuklarda oyalanacak küçük çocuklar da varsa ve gittiğiniz yerde dolaşacaksanız iyi bir yöntem. Hatta otel odasındaki bavul karmaşasına sinirlenen ya da akraba evinde koyacak yer bulamadığı için sürekli arabaya tur atmaktan sıkılanlar için de önerilir. Bir bavula sığmak için önce yanınıza alacaklarınızı küçültmeniz gerekiyor.

Küçük Şişeler

Neredeyse bütün Gratis ve Watsons’larda bulabileceğiniz bu minik şişeler koca bir şampuanı taşımaktan sizi kurtaracak. Birçok markanın da seyahat boyu ürünleri var, eğer mecburen yanınıza almanız gereken malzemeler varsa mutlaka küçük şişelerde olmasına dikkat edin çünkü bavulda en çok yer kaplayan şey şişeler.

Oradan Alırız Tekniği

Eğer dağ başında bir kulübeye gitmiyorsanız aradığınız hemen her şey “orada” da var. Tuvalet kağıdını İstanbul’dan Göcek’e taşımanın pek bir anlamı yok. Bavulu hazırlarken aklınızda iki soru olsun: bunu almasam ne olur? Oradan alıp tüketileceğim bir şey midir? Diş macunları, diş fırçaları ve deodorantlar bile bu kategoriye giriyor bazen. 20 günlük bir tatil için gittiğiniz yerde normalde kullandığınızdan daha ucuz ve küçük boy ürünler alabilirsiniz.

Havlu Meselesi

Titiz bir Türkiye kadını genellikle kendi yapmadığı temizliğe güvenmez. Tatile çarşaf ve havlu götürmek anlı şanlı kadınlarımızın yer yer övündüğü bir şey. Ama bunlara neredeyse bir bavul ayırmak gerekiyor, özellikle deniz tatilinde. Bir de bunun dönüşü var, o kadar eşyanın yıkanması, ütülenmesi ve yerleştirilmesi var. Gittiğiniz otele güvenmiyorsanız buna diyecek laf yok ama genellikle büyük otellerin temizlik sistemlerinde yüksek ısı veren buharlar kullanılıyor, yani evden bile temiz olabilir o havlu ve nevresimler. Tabi yine de içinize sinmiyorsa diyecek laf yok ama isterseniz otel çalışanlarından size temizlik sistemlerini göstermelerini rica ederek kendinizi de rahatlatabilirsiniz.

Böl-Parçala-Yönet

Hani yazlık kışlık eşyaları kaldırırken kullandığımız hurçlama metodu var ya, bavul hazırlarken de çok kullanışlı bir yöntem bu. Aile üyelerinin her birine küçük bir hurç atayacak ve herkesi küçük bir hurca tıkacaksınız. Bu şekilde bavulda da daha az yer kaplıyor hem de aradığınızı daha kolay buluyorsunuz. Diyorsanız ki ben düzenliliğin kraliçesiyim, beni bu bile kesmez, birer tane de minik kirli hurcu koyabilirsiniz. Hurçlarken küçültmenin püf noktasını bir sonraki maddede bulabilirsiniz.

Katlama Yuvarla

Kıyafetleri katlamak yerine rulo yapmak aralardaki boşluğu azaltıp daha da küçülmelerini sağlar. Yer harcamadan kıyafet paketlemenin en etkin yollarından birisidir ki bütün internet anneleri bunu bilir. Kıyafet yuvarlamanın bir üst noktası onları bir çoraba tıkmak ya da ayakkabıların içini falan da doldurmak. Ama burada bir sınır çizmek gerekebilir, bavuldan çıkardığınızda ütüyle uğraşmak konusundaki motivasyonunuz nedir? Ya da ayakkabı kokan şeyleri yıkamak falan istiyor musunuz? Bunlara cevabı evetse yol sizin, devran sizin.

Layering

Moda sayfalarında kat kat giyinip muhteşem görünebilmek üzerine öneriler bulabilirsiniz. Şimdi bu stil önerilerini uçak modasına taşıyacağız ve bavulu küçülteceğiz. Uçaklar ve havaalanları zaten soğuk oluyor. Yaz akşamları sırtınıza almayı düşündüğünüz o güzel hırkayı, ince şalları ve çocukların sweat shirtlerini kaldırır yani. Tabi abartmamak kaydıyla. Bunların da yaz bavulunda en çok yer kaplayan şeyler olduğu düşünülürse uçakta giyerek bavulu hafifletmek mantıklı görünüyor.

Vakumlu Poşetler

Bir zamanlar TV’den sipariş edilen vakumlu poşetler artık her yerde. Evet çoğu bir süre sonra hava almaya başlıyor ve bazayı her açtığımızda tekrar havasını falan çekiyoruz ama bir yolculuk süresince dayanırlar. Küçük paketler, kırışabilir kategorisindeki plaj havluları veya çoraplar için çok kullanışlı olabiliyor. Dönüşte de otel görevlisinin süpürgesiyle kirlileri sıkıştırırsınız belki.

“Gerçekten Lazım Mı” Kontrolü

İnsan bir yere giderken evinin rahatlığını da götürmek istiyor bazen. Ama bir haftalık plaj tatilinde gerçekten saç kurutma makinesi lazım mı mesela? Ya da evden şezlong götürmeseniz tatil zehir olur mu? Küçük çocuklar için mama kaşığı yerine bir haftalık plastik kaşık alsanız ve kullansanız ne olur? Bunları gözden geçirmek sizi de bavulunuzu da çok hafifletecek. Eksik eşyalar macerası olarak da görebilirsiniz isterseniz.

Biraz da Nostalji: Elde Yıkayalım

Yazlık kıyafetlerin en ama en güzel yanı ince olmaları ve çabuk kurumaları. Bu kısım biraz zahmetli ama sadece ter koktu diye tişörtleri kirliye atmazsanız tatili daha az eşyayla atlatabilirsiniz. Gittiğiniz yerden alacağınız küçük bir paket deterjan işinizi görecektir.

Kendiliğinden Hafif Bavul

Hani şimdi bütün vintage dekorasyon dükkanlarında bulunan yeşil ve kahverengi el bavulları var ya... İşte onlardan almayın. Çünkü boş hali bile on kilo geliyor. Bu kadar ağır gelen başka bavullarınız varsa onları da almayın yanınıza. Havaalanında valizler tartılırken yaşanan o gerginliğe gerçekten değmez. Çok hafif fermuarlı valiz modelleri var, onlardan kullanabilirsiniz.

Gazanız mübarek olsun!

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.