Yeni Zelanda Saldırısı Film Oluyor

Yeni Zelanda Saldırısı Film Oluyor


 

51 kişinin şehit olduğu, dünya çapında derin tartışamalara yol açan Yeni Zelanda’daki cami saldırısı Mısırlı yönetmen Moez Masoud tarafından beyaz perdeye aktarılacak. 

 

Yeni Zelanda’da Mart ayında yaşanan zalim ve kanlı saldırı sadece Müslümanların değil bütün dünyanın tepkisini çekmişti. Variety dergisinde yer alan bir habere göre bu kanlı ve elim olayın filmi çekilerek gelecek nesillere aktarılacak. Filmin adı 71 yaşındaki şehit Hati Mohammed Daoud Nabi’nin katile kapıyı açarken söylediği vurucu cümleden alındı; “Hello, Brother” (Merhaba kardeşim). Filmin ana karakterlerinin hikayesi ise “Afganistan’da ölüm ve yıkımla yüz yüze gelen bir ailenin kaçıp kendilerine yeni bir hayat kurmaları”. 

 

Masoud filmini Cannes Film Festivali’nde duyururken “15 Mart’taki Christchurch olayında insanlığa karşı ağza alınmayacak kadar korkunç bir suç işlendi. Hello, Brother’da anlatacağımız hikaye izleyiciyi iyileşmeye bir adım daha yakınlaştıracak, birbirimizi daha iyi anlayacağız ve aslında nefretin, kendini üstün görmenin, terörün ve ırkçılığın temelinde ne yattığını sorgulayacağız” dedi. 

 

 

Masoud, Mısır’ın en başarılı yönetmenlerinden ama aynı zamanda başarılı bir prodüktör. Mohamed Diab tarafından yönetilen Clash adlı film onun elinden çıkma. Film yapımcılığından başka Masoud etkili bir aktivist, yazar ve Müslüman dünyanın en etkili 500 insanı listesinde. Cambridge Üniversitesi’nde akademik çalışmalarına da devam eden Masoud filmin duyurusunu yaptığı konuşmada “Dünyanın her yerinden insanları bir araya getirecek ve gelecekte karşılıklı birbirini anlama ve birlikte yaşama zemini için tartışma ortamı oluşturacak bir film yapmak istediğini belirtti.” Filmin yükselen ırkçılık kadar islamafobi ile ilgili de sorgulayıcı ve düşündürücü olması umuluyor. 

 

Filme dünya liderlerinden de destek geldi. Peter Jackson ve Taika Waititi gibi liderler filmi merakla beklediklerini belirterek farklı dini ve kültürel gruplar arasındaki iletişimin artmasından memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. 

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.