Yemenli Kadınlar Şaşırtmıyor; Harekete Devam

Yemenli Kadınlar Şaşırtmıyor; Harekete Devam


 

Suriye ve Libya ya da hiçbir Orta Doğu ülkesi kadar gündeme gelmeyen Yemen’deki iç savaş, altı yıldır devam ediyor. Mezhep ayrılıkları yüzünden başlayan savaşta evlerini terk etmek zorunda kalan ve açlık sınırında yaşayan insanların sayısı ise her geçen gün artıyor. Temiz suya ulaşmak bölge halkı için artık hiç kolay değil. Bu durumdan en çok yara alanlar ise kadınlar ve çocuklar.

 

Yemenli kadınlar, tüm çatışma ve kıtlığa rağmen durumu ele alıp kendi aileleri için mücadele etmeye devam ediyorlar. Bir kadının atabileceği adımların sınırlı olduğu ülkede onlar durmadan üretiyor ve kendilerini geliştiriyor. Savaşmak ve çocuk yetiştirmek dışında iş hayatına da katılım sağlıyorlar.

 

Ve eklemeli: Yemenli kadınları sahada, savaşta, tarlada, çarşıda görmek hiç şaşırtıcı değil, gat çiğneyip, “yan gelip yatmakla” meşhur erkeklerin ülkesi orası.  

 

Geçtiğimiz günlerde Yemenli dokuz kadın Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı desteği ile güneş enerjisi projesini geliştirdi. Sadece kadınların işlettiği projede kadınlar hem kendi ailelerinin hem de bölge halkının yiyecek ve diğer ihtiyaçlara ulaşmasına katkı sağlıyor.

 

Tesis yöneticisi Iman Ghaleb Al- Hamli, bu projenin farklı pozisyonlarda iş imkânı sağladığını, kadınların artık sayaç okuduğunu, güneş enerjisi panelleri ve piller ile ilgilendiğini söyledi. Proje, erkek işi olarak görülmesi nedeniyle başlangıçta bölge halkı için “alay” konusu olsa da bu kadınlar konuşuluyor.

 

Başarı tanımının her gün, her an, her birey için yeniden yazıldığı bir dünyada “alay” epey eski bir kelime artık lügatte.

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.