Sagra da Familia Nihayet Bitecek Mi?

Sagra da Familia Nihayet Bitecek Mi?


 

Barcelona’nın simgesi haline gelmiş olan Sagrada Familia kilisesi nihayet tamamlanacak, en azından öyle öngörülüyor. 2026 veya 2028 yılında, yani inşaatın başlamasından 140 yıl sonra tamamlanacak olan kilise için bir komite kuruldu ve bir tasarım yarışması başlatıldı. 

 

Ünlü mimar Antoni Gaudi’nin başladığı ünlü gotik kiliseyi tamamlama komitesi başkanı Joan Rigol mimarın ölüm yıldönümünde inşaatın bitmesini dilediklerini belirtti. Bu süreçte Gaudi’nin tasarımlarından yola çıkılarak ana gövdeye beş büyük kule eklenecek. 

 

 

İspanya’nın en ünlü ve ikonik mimarlarından Gaudi, 1926’da hayatını şehrin 30 numaralı tramvayının çarpması sonucu kaybetti. Mimar, Sagra da Familia’nın inşaat alanında yaşıyordu ve o kadar zayıflamıştı ki doktorlar onun kim olduğu anlayamadılar. Gaudi kendisini tam anlamıyla bu devasa projeye vermişti ve inşaat onun her şeyi, takıntısı ve tutkusu haline dönüşmüştü. Hatta bu uzun süren inşaat haliyle ilgili, Tanrı’yı kastederek “müşterimin hiç acelesi yok” dediği rivayet edilir.  

 

Katedral bir dönem yoksulların katedrali olarak adlandırıldı; çünkü yıllık 500,000 Euroyu bulan harcamalar için Gaudi neredeyse bağış dilenciliği yapıyordu (elbette jet sosyeteden).  Modern taş işçiliğindeki gelişmeler ve turist akınının sağladığı sıcak para sayesinde son 10 yıldır inşaat bir parça hızlansa da yakın zamanda bitecek gibi görünmüyor. Gerçi çatı nihayet yerleştirildi, Papa Benedict de geçen yıl Nisan’da bir bazilika olarak Sagra da Familia’yı kutsadı. Ama aşağı yukarı aynı zamanlarda bazilikanın kutsal hazine odası biri tarafından ateşe verildi ve hala bu kısmın onarılma çalışmaları devam ediyor. 

 

İnşaatın şu anki mimarı Jordi Bonet “hasar düşündüğümüzden de büyüktü” diyor verdiği röportajlarda. Bu hasar nedeniyle bütün girişlere metal dedektör konulması ve güvenlik önlemlerinin artırılması gündemde. Komite başkanı Rigol ise “Amacımız altı ana kuleyi tamamlamak” diyor ki zaten beş tanesinin yapımına başlanmış. Ama asıl olay altıncı kulede çünkü bu kuleye turistleri üst kata taşıyacak açık bir asansör de konulacak. Tam bir modern zaman anıtı değil mi? Gotik kemerleri ve aynı dönemi andıran sivri kuleleri ile Sagra da Familia bir mabedden çok turist çekme işlevi görüyor. Çünkü şehir konseyinden çıkan kararla binanın altına bir de metro yapılması düşünülüyor. Hep birlikte Sagra da Familia'nın 100 yıllık inşaat serüveninin bitmesini bekliyoruz artık. 

 

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.