Oscar Akademisi Netflix Kararını Açıkladı

Oscar Akademisi Netflix Kararını Açıkladı


Netflix, Amazon Prime gibi online platformlarda yer alan filmlerin Oscar’a aday gösterilmemesi yönünde Steven Spielberg’in fitillediği tartışmaya son noktayı Oscar Akademisi koydu.

Geçtiğimiz yıl Oscar alan Alfonso Quaron imzalı Roma filmi Netflix’de yayınlandığı için tartışmalara konu olmuştu. Oscar Akademisi’ne “Netflix filmleri aday gösterilmesin” talebinde bulunan Spielberg, online platformlarda yayınlanan filmlerin Oscar yerine Emmy’de aday gösterilmesi gerektiğini söylemişti. Oscar kurulunun kararları gereğince bir filmin aday olabilmesi için herhangi bir uzun metrajlı filmin en az yedi gün boyunca vizyonda kalması ve Los Angeles'ta günde en az üç gösteriminin yapılmış olması gerekiyor. Bu açıdan Oscar yarışına kabul edilecek filmler hakkındaki kuralların değiştirilemeyeceğini açıklayan Akademi Başkanı John Bailey “Sinema deneyiminin sinema sanatından ayrılmaz bir parça olmasını destekliyoruz ve tartışmamız genellikle bu yönde oldu. Kurallarımız sinema gösterimlerinin olmasını talep ediyor ve Oscar değerlendirmesi için geniş bir yelpazeyi içeren film seçkisinin gönderilmesine izin veriyor” dedi.

Oscar öncesi ya da sonrasında Netflix, Amazon Prime, Hulu gibi alternatif platformlarda gösterime giren filmler için yapılan tartışmaya elbette Netflix de taraf olmuş ve resmi hesabından bir açıklama yayınlamıştı. "Biz sinemayı seviyoruz. Sevdiğimiz başka şeyler de var: Satın almaya her zaman gücü yetmeyen insanlar için ya da sinema salonu olmayan yerlerde yaşayan insanlar için erişilebilir olmak. Aynı anda her yerde, herkesin piyasaya çıkanlardan [film/dizi] hoşlanmasına izin vermek. Film yapımcılarına, sanatlarını paylaşmak için daha fazla yol sunmak. Bunlar birbirini dışlayan şeyler değil."

Akademi’nin bu kararının online platformlarda çekilen dizi ve filmler için daha geniş yatırımcı olanağı anlamına geldiği yorumu yapılırken sektörün bu anlamda daha geniş imkanlara kavuşacağı söyleniyor. Öte yandan bağımsız sinema için endişeli olan gruplar da var. Büyük ölçekte uluslararası sermaye ile beslenen online platformların sinemaya yön verir durumda olması akla tekelleşme ihtimallerini ve endişelerini de getiriyor.

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.