Kültür Sanat Dünyasından Ne Haber? Bi’ Haber II

Kültür Sanat Dünyasından Ne Haber? Bi’ Haber II


 

Bir zamanlar mart ayı; baharın gelişini, doğanın canlanmaya başladığını hatırlatırdı, değil mi? Bu yılsa hayatlarımızı etkileyen, değiştiren ve yeni normaller ekleyen küresel salgının sene-i devriyesi anlamına geliyor. Çoğu bitti azı kaldı diyebileceğimize inanarak, şubat ayının ortasından itibaren yaşanan önemli kültür sanat haberlerini size getirmeye ve mart ayında gerçekleşecek uluslararası etkinliklerinin habercisi olmaya devam ediyorum!

 

1.

 

Turumuza Fransa’dan başlıyoruz. Baharın gelişi ile birlikte gözler her yıl mayıs ayında düzenlenen Cannes Film Festivali’ne çevrilmiş durumda. Geçtiğimiz yıl Covid-19 nedeniyle fiziksel olarak düzenlenemeyen, sadece ödüllere aday gösterilen 56 filmin listesinin yayınlandığı festivalin bu yıl maskesiz düzenlenebilmesi için önümüzdeki sonbahara tarihlenmesi üzerine tartışılıyor. Festival Direktörü Thierry Fremaux, yüz yüze etkileşimin mümkün olduğu bir festival hayal ettiklerini belirtirken temmuz ayında Fransa’da hala toplu katılımın olduğu etkinliklerde maske takılması zorunlu olursa, festivalin sonbahara ertelenmesinin mümkün olabileceğini söyledi. Cannes Film Festivali halihazırda mayıs ayından temmuz ayına ertelenmişti. Eğer söz konusu erteleme gerçekleşirse festivalın tarihinde bu yıl ikinci kez değişiklik yapılacak.

 

2.

 

Disney+ adıyla kurulan Walt Disney Şirketi’nin online yayın platformu, ödüllü Türk asıllı İtalyan yönetmen ve senarist Ferzan Özpetek’in 2001 yapımı Cahil Periler (Le fate ignoranti) filmini “The Ignorant Angels” adıyla 8 bölümlük bir diziye uyarlayacağını duyurdu. Romantik drama türünde olan dizinin yayın tarihi ve oyuncu kadrosu şimdilik açıklanmış değil. Tabii bu noktada Disney+’nın henüz Türkiye’de yayın yapmayı planlamadıklarını da söyleyeyim.

 

3.

 

Vincent van Gogh’un Fransa’da yaşarken resmettiği 134 yıllık 'Scène de rue à Montmartre’ eserinin 25 Mart tarihinde 10 milyon dolara Sotheby’s Müzayade Evi tarafından satışa çıkarılacağı duyuruldu. Montmartre’da Bir Sokak Manzarası adlı tablo 100 yıldan fazladır bir ailenin özel koleksiyonundaydı ve bugüne kadar halka açık bir alanda sergilenmemişti. Fransa'nın başkenti Paris’in yerleşim yerlerinden Montmarte’deki bir yel değirmeninin tasvir edildiği eser 25 Mart'a kadar müzayede evinin Paris, Amsterdam ve Hong Kong'daki mekanlarında sergilenecek.

 

Aynı müzayede evi Sotheby’s, bu ay dünya çapındaki İslam Dünyası sanatı hayranlarının merakla beklediği, bu yılın ilk “İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları” müzayedesini 31 Mart günü gerçekleştirecek. Müzayedenin en önemli parçaları arasında 11. yüzyıla tarihlenen çok nadir bulunan bir Horasan gümüş işlemeli pirinç havzası -ki 1 milyon pound teklif edilmesi ön görülüyor- ,17. yüzyıl Osmanlı hat sanatının en önemli temsilcilerinden olan Suyolcuzade Mustafa Eyyubi tarafından 1675 dolaylarında kopyalanmış bir Kur’an ve Sultan Süleyman’ın erken dönem 17. yüzyıl dönemine tarihlenen çok nadir bir portresi göze çarpıyor. Toplamda 183 parçalık eser seçkisine yer verilen müzayedenin bütün eserlerini ve ön görülen satış fiyatlarını Sotheby’s’in web sitesinden inceleyebilirsiniz. Ne dersiniz bu portre de Türk siyasetinde kendine bir yer bulur mu? Bu portreye de bir Türk alıcı çıkacağı yaygın bir düşünce ama bekleyip göreceğiz.

 

4.

 

Hollywood Yabancı Basın Birliği’nin düzenlediği, bu yıl 78. kez düzenlenen Altın Küre Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl online olarak gerçekleştirilen törenin sunucuları New York’dan katılan Tina Fey ve Los Angeles’dan katılan Amy Poehler olurken, törene Netflix yapımı the Crown dizisi damgasını vurdu. Dizi, Drama dalında en iyi dizi seçilirken; Diana Spencer’ı canlandıran başrol oyuncusu Emma Corrin, En İyi Kadın Oyuncu; Prens Charles’ı canlandıran Josh O'Connor ise En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı. Nomadland adlı filmiyle Drama dalında En İyi Film Ödülü'nü ve aynı filmle En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanan Chloé Zhao, Altın Küre kazanan Asya kökenli ilk kadın olarak tarihe geçti. Ödül komitesinin Drama dalında En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü geçen yıl 43 yaşında kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Chadwick Boseman’a vermesi de büyük taktir topladı.

 

5.

 

Ülkemiz için sevindirici bir haberle turumuza devam edelim. Türkiye’de ilk kez Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Birimi oluşturuldu. Birimin amacı, şehrin UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan eserlerinin kalıcı listeye dahil edilmesini sağlamak olarak belirlendi. Birimin ilk hedefi Gordion Antik Kenti, Beypazarı, Hacı Bayram ve Augustus Tapınağı’nın olduğu bölgenin ve Arslanhane Camisi’nin tavan işlemelerinin daimi listeye girmesi olduğu açıklandı.

 

Baharın gelişi ile birlikte uluslararası kültür sanat dünyasının da canlanmaya başlaması hepimiz için hayli sevindirici! Aşılar işe yarıyor mu, bilmem kaçıncı mutasyon ve benzeri konulu haberlere bakılırsa bir süre daha evdeyiz. Gerçi, yeme-içme mekanlarının açılmasından sonra sıra bir umut açık hava sinemalarına, tiyatrolara ve bilumum kültür sanat etkinliklerine geldi. Biz şimdilik online etkinliklerle devam edelim. Mart ayının ortasına kadar katılabileceğin(iz) etkinlikleri, festivalleri ve bir de listeler burada. Meraklısına iyi eğlenceler!

 

 

  • 9 Mart 2021 —Tate Müzesi — Çevrimiçi Konferans — Kırmalar, Vektörler, Katalizörler: Modern Şehri Keşfetmek: 3. Oturum / Katalizörler

 

Bu panel, Fas, Hindistan ve Irak'ta dinamik bir inşaat dönemi sırasında sanat ile mimarlık arasında gelişen işbirliklerini, bağlantıları ve karışıklıkları inceleyecek. Sanat ve mimaride az tanınan figür anlatılarının incelenmesi yoluyla bahsi geçen şehirlerdeki projelerin mirasını ve sonraki yaşamlarını inceleyecek.

 

Link burada 

 

 

  • 15 Mart 2021 —Victoria and Albert Müzesi — Çevrimiçi Konuşma — Sarazenlerden Çalmak

 

Yazar, yayıncı ve Orta Doğu uzmanı Diana Darke ile İslam mimarisinin Avrupa'nın en tanınmış ve önemli binalarından bazıları üzerindeki etkisini keşfedin. Avrupa'nın İslam dünyasına olan kültürel borcunu, Notre-Dame Katedrali'nden Parlamento Binası'na kadar kıtanın en tanınmış yapılarından bazılarını ve Rönesans mimarisinde "ödünç alma" geleneğini “Sarazenler'den Çalma” adlı en son yayını üzerinden ile birlikte araştırın.

 

Bu konuşma Zoom üzerinden yapılacak. Bilet sahipleri ayrıca etkinlikten sonra konuşmanın bir kaydını izleme keyfini çıkarabilirler.

 

Link burada

 

1 yorum

  • profil

Yorum Yaz