Ilhan Omar ve Trump Arasında Neler Oluyor?

Ilhan Omar ve Trump Arasında Neler Oluyor?


ABD Temsilciler Meclisi’nin ilk Müslüman kadın üyesi Ilhan Omar meclise seçildiği günden beri saldırıların hedefi altında. Başta Başkan Trump olmak üzere sosyal medyadan ve Cumhuriyetçilerden tepki gören Omar, Trump’ın aşırı sağcı söylemleri nedeniyle ölüm tehditleri almaya başladı.

Trump, Omar’in 11 Eylül ile ilgili videosunu Twitter’a koymuş, altına da “ASLA UNUTMAYACAĞIZ!” yazmıştı. Bu twitin ardından ölüm tehditleri almaya başlayan İlhan Omar “Başkan’ın sözlerinin tonlarca ağırlığı var” diyerek “Başkan’ın nefret dolu ve tahrik edici söylemi gerçek bir tehlike oluşturuyor. Başkan Trump saygısız ve tehlikeli yorumunu geri çekmeli” diye konuştu. Omar, “Sağ kanattan aşırılık yanlılarının ve beyaz ırkın üstünlüğünü savunanların şiddet içeren suç olayları ülkede ve dünyada yükselişte. Bu kişilerin ülkenin en yetkili makamında oturan kişi tarafından cesaretlendirildiği gerçeğini artık görmezden gelemeyiz. Hepimiz Amerikalıyız” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, Pazar günü Trump’ı savunmuş ve Omar’ın başka açıklamalarının Yahudi karşıtı ya da saldırgan algılandığını hatırlatmanın Bakan’ın görevi olduğunu söylemiş ve Başkan’ın bunu “kötü niyetle” yapmadığını kaydetmişti.

Temsilciler Meclisi’nin ilk Müslüman kadın üyesi Demokrat İlhan Omar’ın 11 Eylül saldırılarıyla ilgili yorumu Başkan Trump’ın Twitter mesajına konu olmuştu. Ömer, Trump’ın twitlerinin ardından ölüm tehditleri almaya başladığını söyledi ve Trump’ı aşırı sağcılığı tetiklemekle suçladı. “Bu hayatları tehdit ediyor” diyen Omar, “Bu artık son bulmalı” ifadesini kullandı.

Omar’ın açıklamasının ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Minnesota temsilcisi Omar’ın güvenliğini artırma konusunda önlemler alınması için harekete geçtiğini kaydetti. Pelosi Trump’a twitini geri alması çağrısında bulundu.

Pelosi’nin çağrısının ardından Trump’ın Twitter hesabında en tepeye iliştirilmiş olan twit kaldırıldı ancak tamamen silinmedi.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, geçtiğimiz Pazar günü Trump’ı savunan bir konuşma yaparak Başkan’ın kötü niyetli olmadığını vurgulamıştı.

Söz konusu videoda Omar, Amerika-İslam İlişkileri Konseyi’ndeki konuşmasında 11 Eylül terör saldırıları için “Çok uzun süre ikinci sınıf vatandaş olmanın rahatsızlığıyla yaşadık. Dürüst olmak gerekirse ben bundan yoruldum. Bu ülkedeki her Müslüman’ın da yorulmuş olması gerekir. CAIR 9/11’in ardından kuruldu. Birileri bir şey yaptı ve bu yüzden biz hepimiz sivil haklarımızı kaybetmeye başladık” ifadelerini kullanmıştı.

Başkan Trump ise konuşmanın “birileri bir şeyler yaptı” kısmını alarak, altına uçakların Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerine çarpma anını bu sözün altına montajlayarak, “ASLA UNUTMAYACAĞIZ” diye yazmıştı.

Daha önce Filistin meselesindeki hassasiyetini bildiğimiz Omar İsrail’in bölgede uyguladığı orantısız ve zalim şiddeti eleştiren bir twit atmış ve bu nedende anti-semitist damgasıyla eleştirilmişti. Kasım ayından beri Trump’ın Omar’a saldırıları sözlü ve yazılı olarak devam ediyor. Ölüm tehdidi aldığı için polise başvuran Omar New York’da yaşayan bir adamın sosyal medyada yaptığı ölüm tehditleri nedeniyle tutuklandığını açıklamıştı.

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.