Clubhouse Nedir, Nasıl Girilir, Kimlerle Konuşulur?

Clubhouse Nedir, Nasıl Girilir, Kimlerle Konuşulur?


Spotify, Zoom, ICQ Odalarının ve Ig Canlı Yayının Hibrit Buluşması: Clubhouse

 

Artık Instagram’ın influencerlarının storylerinde de görmeye başladığımıza ve Mücbir Sebepler reklam almaya da başladığına göre Clubhouse hakkında konuşmaya başlayabiliriz. Instagram’ın canlı yayınlarını Spotify’ın Podcastleri ile birleştirip bunu sadece ses aktarımı ile yapabilen yeni sosyal mecramız, The Next Big Thing Clubhose. Peki nedir, nasıl girilir, herkes girebilir mi? Bu soruların cevabını bu yazıyı yazabilmek amacıyla Cumartesi gecesini fedakarca platformda harcayan daire.iki vermeliydi elbette. Ayrıca, yazının ilerleyen kısımlarında kolay giriş için size bir ipucu da paylaşacağız, belirtmiş olalım.

 

Clubhouse şimdilik yalnızca IOS’luların yani İPhone sahiplerinin girebildiği bir uygulama. Fakat iPhone sahibi olmak yetmiyor, uygulamayı indirseniz bile birisinin size davetiye göndermesi gerekiyor. Davetiyeniz geldiğinizde kullanıcı adınızı ve profil fotoğrafını oluşturup hayatınıza devam edebilirsiniz.

 

Peki burada ne var?

 

Burada odalar var. Çok eskiden, buralar dutlukken, kolej çocuklarının ve mahallesinde internet kafe olanların takıldığı icq odaları vardı, belirli temaları olan odalara girip nick-namelerle yazışılırdı. Bu sistem ona benziyor ama canlı yayındasınız ve yazışmak yerine sesli konuşuyorsunuz. Instagram’ın bizi alıştırdığı yuvarlak kafalar var, fotoğrafları konuşuyor.

 

Yalnızca burada sahte olmak biraz zor. Anonim olmak da. Öncelikle sizi birisi davet ettiği için onun networküne dahil oluyorsunuz. Instagram ve Twitter hesaplarını bağlayıp arkadaşlarınızı davet edebiliyorsunuz. Dahası, anonim olarak kimsenin sizi tanımadığı bir ortamda takip edilmeniz, odalarda konuşmanız biraz zor. Tabi sosyal medyada anonim bir isimle ve yüzünüzü kullanmadan insanları influence etmeyi başardıysanız o başka…

 

Çünkü burada sohbet odaları oluşturuluyor ve o odanın administration’ı yani muhtarı konuşabilecekleri seçiyor. Dinleyiciler tamamen sessiz. El kaldırıp yukarıya, konuşmacılar sınıfına çıkıp yorum yapabilir, konuşabilir ve hatta trolleyebilir.

 

Tabii ki ünlülerimizin skandallarıyla ortama girmesi ve çokça konuşulması zaman almadı. Bol takipçili internet ünlülerinin açtığı kahkahalı, saptamalı, grup içi espirilerle dinleyicileri bazen afallattığı ortamlar da var. Ve en güzeli burada sansür yok, (henüz). Dilediğinizi bloklayabiliyorsunuz ve eğer bir kullanıcı farklı kişiler tarafından bloklanırsa sistemden çıkarılabiliyor.

 

Peki neler oluyor burada?


Aslında neler olduğu sizin kimleri takip ettiğinize bağlı. Ama en çok katılımcısı olan grubu yukarıda görebilirsiniz, dolayısıyla sponsorlu reklamlara çok maruz kalacaksınız gelecek zamanlarda. Şimdilik Clubhouse’da ünlüler, sessizler, takipçiler, bolca siyaset ve politika, PR ve reklamcı gündemi (çünkü ilk keşfedenler dijitalciler oldu) sonuçta da yayıncılar var. Hepsinin üzerinde Cüneyt Özdemir.

 

 

Burası neden farklı? Sosyal medyanın henüz çiçek açtığı 2000’lerden itibaren sırasıyla kuvvetlenen metin, fotoğraf, grafik ve video burada yok. Tek varlığınız sesiniz. Estetik enstrümanlardan yoksun kullanıcılar yalnızca konuşmayla kendilerini ifade edebiliyorlar. Bu sosyal medyayı değiştirecek mi hep birlikte göreceğiz.

 

 

 

1 yorum

  • profil

Yorum Yaz