2020 Bize Ne Etti?

2020 Bize Ne Etti?


 

Hayat tekerrürden değil de tefekkürden ibaret olsaydı her yıl karşımıza çıkan benzer -çoğu kez aynı- haberlere tekrar tekrar şaşırıyor olmazdık belki de. Bu yıl da muhtemelen son 100 yılın en sıcak yazı yaşanacak ve bu kış da genel olarak soğuk geçmese dahi bize kıyamet senaryolarını anımsatacak bir kaç hadise önümüze koyacak.

 

Kıyameti yakınlarda arama hevesi 2020 yılı için de bir hayli iştahlı seyrediyor. Bu yıl felaketler yılı mı ve meşhur Fransız kahin Nostradamus bunları 1500’lerde bize zaten söylemiş miydi? Herkesin savruluş ve yeniden doğuş hikayesi birbirinden farklı. Sıkıntılar yaşamak ve bunları, neslinin talihsizliği olarak düşünüp kader çizgisine bir takım alınganlıklar yapmak bir hayli yersiz. Zira biliyoruz ki; bizden öncekilerin çektikleriyle karşılaşmadan cennete giremeyeceğiz. Ve bizden öncekiler çektikleri yoksulluk ve sıkıntı ile sarsılıp peygamber ve yanındakilere, "Allah’ın yardımı ne zaman gelecek?" diye sorular sorarken biz sadece selfie ya da meydan okumalara kabul fotoğrafı çekemeyiz. (Bakara-214)

 

Herkesin savruluş ve yeniden doğuş hikayesi birbirinden farklı. Sıkıntılar yaşamak ve bunları, neslinin talihsizliği olarak düşünüp kader çizgisine bir takım alınganlıklar yapmak bir hayli yersiz.

 

Metanet dolu sözler yürek ferahlatmakta müşteri servisi gibi çalışsa da; bütün sesler durduğunda farkında olmadan ek sıkıntı paketleri satın aldığınızı fark edersiniz bir anda. Bunda korkulacak bir şey yok; aynısını yaşadınız, idmanlısınız. 2014 yılına bakalım mesela; Soma faciasıyla 301 madencinin hayatını kaybettiği, Malezya’da bir uçağın kaybolmasıyla 239 kişiden haberin alınamadığı, Akdeniz’de batan mülteci gemisiyle 700’ü aşkın göçmenin boğulduğu, Hindistan ve Pakistan’da meydana gelen sellerle 500’ün üzerinde insanın sulara kapıldığı, Japonya’da volkanların patladığı, sayısız istila ve savaşın olduğu sıradan bir yıldı 2014. Ama atılan haber başlıkları "2014 felaketler Yılı mı?" Hayır canım hayır.

 

Tıpkı 2014 gibi, içindeki palindromik gün bonusuyla özel bir yıl olan 2020’de aynı soruyla karşı karşıya: 2020 felaketler yılı mı? Estağfirullah efendim, o bizim felaketliğimiz. Sayısız badireler, sabahki gündemi akşama taşıyamadan peydah olan hadiselerle yoğun ve küresel olarak  herkesi bir şekilde etkileyen bir yıl sadece. Totalde öncekilerden ne bir eksik ne de bir fazla, adaletin terazisi gibi hassas, işgüzar madrabazlıklarından müstesna bir denge.

 

Ne dersek diyelim bir yanımız bu senenin kötülüğüne inanmaya meyilli. Eli de güçlü üstelik. Peki bu 2020 bize ne etti?

 

  1. 1- Elazığ- Sivrice’de yaşanan 6.8 şiddetindeki depremde 41 kişi hayatını kaybetti, 600 kişi yaralandı ve yüzlerce kişi evsiz kaldı.
  2.  
  3. 2- Van’da meydana gelen çığ hadisesinde, olay yerine giden kurtarma ekiplerinin üzerine bir çığ düşmesiyle toplamda 41 kişi hayatını kaybetti.
  4.  
  5. 3- Çığ felaketini atlatamadan aynı günün akşamı Sabiha Gökçen Havalimanı’na inmeye çalışan Pegasus uçağı üçe bölündü ve 3 kişi hayatını kaybederken tüm mürettabat ve yolcular yaralandı.
  6.  
  7. 4- Sene başından itibaren merkez üssü Manisa olmak üzere şiddeti 5.4’ü bulan 5000’inin üzerinde deprem meydana geldi.
  8.  
  9. 5- 12 Aralık’ta Çin’in Wuhan kentinde tespit edilen Corona virüsü tüm dünyada binlerce insanın ölmesine ve hayatın durmasına neden oldu.
  10.  
  11. 6- ABD tarafından İran’ın Devrim Muhafız Lideri Kasım Süleymani suikasta uğradı ve Kasım’ın cenazesi artan gerilim nedeniyle günlerce gömülemedi. Yalnızca cenazede izdihamdan ötürü 50 kişi hayatını kaybetti.
  12.  
  13. 7- Kasım Süleymani olayı sessizce bitmedi. İran ABD’nin Irak’taki üslerine saldırdı, hırsını alamadı ve İran’dan kalkan Ukrayna Havayolları’na ait bir yolcu uçağını ABD füzesi “sanarak” düşürdü. 176 kişinin hayatını kaybettiği saldırı İran’ın özürüyle kapandı.
  14.  
  15. 8- Avustralya’da Eylül 2019’da başlayan yangınlar 11 milyon hektar arazinin yok, iki bin evin kül olmasına neden oldu. 1.25 milyar hayvan yangınlarda telef olurken harap olan ekosistem nedeniyle bölge, sel ve kum fırtınaları, ceviz büyüklüğünde dolularla kendi mini kıyametini yaşadı.
  16.  
  17. 9- 5 NBA şampiyonluğu ile basketbol efsanelerinden Kobe Bryant kızı Gianna ile birlikte geçirdikleri helikopter kazasında hayatını kaybetti.
  18.  
  19. 10- Orta Doğu ve Afrika’da görülen çekirge istilaları nedeniyle 1 günde 35 bin kişiye yetecek gıda yok oldu.
  20.  
  21. 11- Filipinler’de Taal yanardağı faaliyete geçti, bölge tahliye edildi.
  22.  
  23. 12- Endonezya’da yaşanan sel felaketinde 66 kişi hayatını kaybetti ve binlerce insan evsiz kaldı.
  24.  
  25. 13- İdlib’te Rusya destekli Suriye rejim ordusu 62 askerimizi şehit etti.
  26.  
  27. 14- Kenya’da koruma bölgesinde bulunan son beyaz zürafa ve yavrusu avcılar tarafından kaçak yollarla vuruldu ve nesli tükendi.

 

Ve daha gelecek pek çok talihsiz acı hadise. O halde ayetin devamını getirmekte fayda var. “Bilesiniz ki Allah’ın yardımı yakındır.”

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.